Sănătatea începe cu prevenția. Printre zecile de investigații disponibile în acest scop, există una care îți poate spune cu exactitate din ce este alcătuit corpul tău.
„Greutatea corporală este suma tuturor țesuturilor corpului, compoziția corporală când o măsurăm prin metoda Total Body Composition este structurată procentual pentru fiecare strat: țesutul osos, muscular, adipos”, a explicat Alexandru Dorobeț, medic imagist-radiolog.
Aparatul funcționează pe baza absorbțiometriei cu raze X, iar doza de iradiere este minimă, fiind egală cu aproximativ a 20-a parte din cea a unei radiografii pulmonare.
„Total body composition este investigația care scanează tot corpul, de sus până jos. Noi vedem și rezultatul total și zone aparte: regiunea mâinii, piciorului, abdomenului. La fel, se măsoară și nivelul grăsimii viscerale, care este foarte importantă la pacienții cardiaci, cu boli metabolice”, a spus Alexandru Dorobeț.

Un alt criteriu important cu scop profilactic și de depistare precoce este determinarea cantității de țesut osos din corp, care poate indica riscul de osteoporoză.
„Densitatea osoasă permite de a determina riscul de fractură, de a vedea concret care este densitatea osoasă procentual cu o marjă de eroare de maxim 2% și ulterior, de a primi un tratament strict în corespundere cu rezultatele”, a povestit medic imagist-radiolog.
Procedura nu provoacă disconfort și nu necesită o pregătire prealabilă. Persoana trebuie doar să se dezbrace și să stea întinsă, nemișcată, timp de 15-20 de minute.
„Investigația dată o interpretăm ca medici radiologi, alegem zona scanată, țintim regiunile și deja, automat softul calculează acele norme, procente la fiecare zonă în parte. Mai departe, o direcționăm medicului endocrinolog sau nutriționist care are deja criterii, gradul de obezitate și cu rezultatele noastre el indică tratament dacă este nevoie”, a notat specialistul.
O altă indicație ar fi necorespunderea indicelui de masă corporală, pacientul fiind vizual obez sau invers, subnutrit, a spus Alexandru:
„Vedem un pacient care vizual pare a fi cu o greutate normală, corespunzătoare vârstei, înălțimii, dar după investigație, noi vedem un nivel de grăsime ridicat și o masă musculară slab dezvoltată. Și invers, un pacient care vizual pare obez, dar după investigație vedem o masă musculară foarte bine dezvoltată și un nivel de grăsime care corespunde normei”.

Gheorghe Grâu - confesiuni sincere despre perioada în care era om al străzii - VIDEO
O altă categorie de persoane care pot efectua această investigație sunt desigur, sportivii de performanță sau cei care practică o anumită activitate fizică.
„Anume antrenorii sau medicii nutriționiști indică destul de des, pentru că dieta lor și antrenamentele sunt strict dirijate de rezultatul pe care îl avem noi”, a notat Alexandru.
Investigația se utilizează inclusiv pentru a monitoriza efectul tratamentelor, evoluția patologiilor osoase, precum și eficiența acelor antrenamente sau planuri alimentare urmate de pacient.
„Contraindicațiile dacă să luăm tehnice, pentru că totuși este o doză de iradiere, este sarcina, fobiile de locuri închise, dar aici tubul nu este așa de mare, și masa mai mult de 135 kg, pentru că depășește capacitatea aparatului”, a spus medicul.
Starea de sănătate nu se vede mereu în oglindă, deseori necesită o investigare mai amplă, pentru a o putea îmbunătăți la timp.
Sursa Foto: Google