09.04.2021
O fetita de 12 ani a ajuns la spital cu o sarcina molara! Cazul e unul extrem de rar

O fetita in varsta de 12 ani a ajuns la Maternitatea „Cuza Voda” din Iasi, iar medicii au descoperit ca era purtatoaea unei sarcini molare.

Citeste si :  18 ani de cand marele maestru – Nicolae Sulac nu mai e printre noi. ,,Cand canta Nicolae Sulac, noi regeneram cu totii’’ 

Se pare ca fetita a ajuns la spital inainte de a aparea alte complicatii, va ramane internata si urmeaza sa fie monitorizata cateva zile pentru a se vizualiza evolutia.

Ciprian Ilea, medic la Maternitatea „Cuza Voda” din Iasi, a transmis:

„Pacienta a venit cu sangerari genitale si o stare de astenie fizica. In urma unor investigatii, cazul a fost preluat de catre o echipa complexa, care a evidentiat un diagnostic de o posibila sarcina molara. Este un caz rar, se poate intampla o data la 1000 de sarcini. S-au demarat procedurile pentru asigurarea unui climat optim si s-a evacuat continutul uterin. Nu era prezent un fat propriu-zis, era vorba despre o masa de celule care ar fi putut sa o puna in pericol. Pacienta a fost internata cu mama ei si i s-au explicat toate complicatiile care ar fi putut sa apara. Totul a decurs fara probleme. Ea a ajuns la medic dupa ce a avut simptomele. E o sarcina care poate pune probleme mari. Pot aparea complicatii, una dintre ele poate fi sangerarea, care poate duce pana la scoaterea uterului. Nu a fost cazul nostru, totul a decurs bine.”

Sarcina molara este posibila o data la 1.000 de sarcini. In timpul sarcinii normale, placenta are rolul de a hrani bebelusul in curs de dezvoltare si de a indeparta produsele reziduale. Intr-o sarcina molara, aceste celule se comporta anormal de indata ce ovulul a fost fertilizat de spermatozoid. Rezultatul este o masa de celule anormale care pot creste ca niste chisturi pline cu lichid, cu aspect de struguri albi. Celulele anormale sunt denumite "mole", cuvant ce provine din latina si inseamna masa sau bulgare. Sarcina molara este, de asemenea, numita mola hidatiforma si este o forma precanceroasa a bolii trofoblastice gestationale.

Sarcinile molare apar ca urmare a unui dezechilibru al materialului genetic (cromozomi) in timpul sarcinii. Aceasta se intampla de obicei atunci cand un ovul care nu contine informatii genetice este fertilizat de un spermatozoid (o sarcina molara completa) sau atunci cand un ovul normal este fertilizat de doi spermatozoizi (o sarcina molara partiala).

Sarcinile molare complete sunt mai frecvente la femeile adolescente si la cele care au peste 45 de ani. 

Citeste si :  Mihai Bendeac, dupa ce s-a vaccinat cu  serul AstraZeneca: „Pe vremuri, barbatii mergeau in razboaie"
Articole din aceeasi categorie