Vitamina A se numără printre ingredientele salvatoare când vine vorba de pielea noastră și menținerea sănătății ei. Produsele care conțin acest ingredient pot îmbunătăți considerabil aspectul pielii, fie că te lupți cu acneea, vrei să scapi de riduri, linii fine sau îți dorești ca pielea ta să capete o altă textură și strălucire.
Însă, la fel ca în cazul oricărui ingredient, trebuie mai întâi să verifici alături de un specialist dacă ți se potrivește tipului tău de ten și stilului de viață. Ulterior, dacă ți se potrivește, să aștepți până când vor fi vizibile efectele. Iată ce beneficii are vitamina A:
Ce este vitamina A
Vitamina A se află în categoria vitaminelor liposolubile, fiind esențială sănătății. Ajută la reproducerea celulelor, întărește sistemul imunitar, susține sănătatea vederii și îmbunătățește textura pielii.
Există două tipuri de vitamina A: retinoizii – cunoscuți și sub numele de vitamina A și care pot fi regăsiți în lactate, pește și carne, dar și în suplimente alimentare. Retinoizii sunt recomandați să fie folosiți local pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii.
Și mai sunt carotenoizii, în special beta-carotenul, recunoscuți sub denumirea de provitamina A. Diferența față de retinoizi constă în faptul că trebuie să fie transformați de organism în vitamina A. Carotenoizii se regăsesc în fructe și legume.
Vitamina A ajută la tratarea acneei
Vitamina A poate fi un remediu minune dacă te confrunți cu acnee. Retinoizii sunt cea mai bună formă de vitamina A pentru tratarea ei. Un studiu din 2009 a examinat eficacitatea a două forme de retinoizi topici populari: adapalen și tazaroten. După o perioadă de folosire de 12 săptămâni, persoanele care au folosit adapalen au observat o îmbunătățire în lupta cu acneea cu 61%, iar cele care au folosit tazaroten cu 57%. Specialiștii susțin că vitamina A trebuie utilizată local pe piele și că, sub formă de supliment oral, nu este la fel de eficientă în privința acneei sau îngrijirea pielii.
Reduce liniile fine și ridurile
Un alt beneficiu al vitaminei A este că poate reduce liniile fine și ridurile. Aceasta ajută la regenerarea celulelor pielii. În plus, are și proprietăți antioxidante care ajută în lupta cu formarea radicalilor liberi, care sunt responsabili de deteriorarea celulelor. Pe lângă asta, retinoizii stimulează producția de colagen, fiind o proteină pe care corpul nostru o produce în mod natural și care ajută la sănătatea pielii. Creșterea producției de colagen poate reduce ridurile, ducând astfel la o piele cu un aspect mai tânăr.
Modul în care ajută în alimentație
Deși ajută foarte mult să folosești produse care au în lista de ingrediente și vitamina A, o alimentație bogată în această vitamină ajută la întreaga sănătate a pielii. Printre alimentele bogate în retinoizi se numără produsele lactate, ouălele, dar și peștele cum ar fi hering, somon și ton. Legume precum cartofi dulci, morcovi, legume verzi, ardei, dar și fructe ca mango și caise sunt bogate în carotenoizi.
SURSA FOTO: GOOGLE