04.12.2019
Micul dejun pe toate continentele globului! Tu pe care il preferi?
Micul dejun difera de la o tara la alta si este strans legat de alimentele traditionale care se consuma in tara respectiva si care reprezinta de multe ori produsul de baza pentru toate mesele din zi.

Influenta occidentala se face resimtita in toate colturile lumii, astfel incat, pe langa retetele traditionale, micul dejun din tarile asiatice de exemplu, contine de multe ori cereale, paine prajita cu unt si gem sau oua.

 Indiferent de alimentele alese pentru prepararea micului dejun si de influentele culturale, important este sa nu sarim niciodata peste cea mai importanta masa a zilei!

Asia

In multe tari de pe continentul asiatic, micul dejun traditional are la baza orezul, care se serveste alaturi de legume, adeseori murate sau uscate, peste si diferite plante aromatice care dau savoare si gust celei mai importante mese ale zilei.

De la o tara la alta, preparatele consumate la micul dejun pot fi mai usoare sau mai grele, in functie in de traditia regiunii in parte.

De exemplu, un mic dejun traditional japonez contine orez, fructe de mare si alimente fermentate, ceea ce nu diferentiaza foarte mult prima masa a zilei de celelalte mese de peste zi. Bautura traditionala japoneza pentru micul dejun este ceaiul verde. Ca si celelalte mancaruri din Japonia, si cele matinale sunt foarte sanatoase, dar tin de specificul alimentar al zonei.

In China, cel mai popular mic dejun este format dintr-un terci de orez, la care se adauga carne de porc tocata si prajita. Nu tocmai sanatos, mai ales daca tinem cont si de faptul ca in China se mananca foarte sarat.

Africa

Pe continentul african, se consuma foarte multe preparate din cereale, precum linte, ovaz, orez, orz, amestecate cu sos de curry sau ulei de masline. Un astfel de mic dejun este mult prea sarac in proteine de valoare superioara, care pot fi gasite numai in alimentele de origine animala sau in anumite combinatii vegetariene.

In Egipt, micul dejun contine o mancare traditionala din boabe de linte care se serveste alaturi de paine integrala si legume murate. Ouale prajite sau fierte si diferitele branzeturi sunt, de asemenea, alegeri populare pentru micul dejun. Desi aparent greu de digerat, combinatia de cereale si leguminoase este exceptionala din punct de vedere nutritional.

Micul dejun tipic marocan consta in paine si patiserie traditionale, baghete si cornuri cu ulei de masline sau ulei de argan, miere, sunca si „amlou” (un sos special din migdale prajite, ulei de argan si miere). Des intalnite la micul dejun servit in Maroc sunt branza, iaurtul, „harira” (supa traditionala marocana) si „bissara” (un piure din boabe de linte).

Bauturile alese pentru micul dejun includ ceaiul verde cu menta, cafeaua, laptele cald si sucul de fructe.

In Australia si Noua Zeelanda, micul dejun este foarte asemanator cu cel din alte tari vorbitoare de limba engleza.

America Latina

In tarile din America Latina, micul dejun reuneste preparate traditionale, cu elemente ale micului dejun continental.

In Brazilia, la micul dejun se consuma de cele mai multe ori cafea neagra, lapte de vaca, iaurt si branza, alaturi de sucuri de fructe (in special portocale, mango si fructul pasiunii). Cafeaua sau sucul se servesc alaturi de chifle sau paine feliata cu gem si unt, sandvisuri calde cu sunca si cascaval, alaturi de felii de tort – de porumb, de portocale si prajituri cu morcov.

In regiunea de nord-est se consuma de multe ori „tapioca”, o clatita din faina de manioc, care se serveste de cele mai multe ori cu unt, branza, nuca de cocos sau alte umpluturi.

Faina de manioc ridica anumite probleme din punct de vedere nutritional, dar majoritatea variantelor sunt foarte adecvate, in special cele pe baza de fructe locale care ii hidrateaza si mineralizeaza pe localnicii expusi la temperaturi ecuatoriale.

In Argentina si Uruguay, elementele de baza ale micului dejun sunt espresso, cafeaua cu lapte sau ceaiul (cu sau fara lapte), suc de portocale sau lapte cu ciocolata. De regula, sunt acompaniate de cornuri (cu branza proaspata si sunca), briose, produse de patiserie, sandvisuri calde, cereale si prajituri.

Cubanezii consuma la micul dejun cafea cu lapte, indulcita, la care adauga un praf de sare. Se savureaza alaturi de paine cubaneza prajita, unsa cu unt, taiata pe lungime. In zona rurala, fermierii mancau la micul dejun carne de porc prajita, fasole si orez alb, cafea cu lapte si un sortiment de branza proaspata indulcita cu caramel.

Statele Unite si Canada

Micul dejun in aceste zone este derivat din micul dejun englezesc si alte traditii europene. La baza lui sunt alimente dulci sau usor aromate, de cele mai multe ori calde. Cele mai comune preparate sunt terciul din fulgi de ovaz sau din alte cereale, oua, carnati, cartofi prajiti, biscuiti, clatite, briose sau produse de patiserie si fructe proaspete sau compot.

De asemenea, micul dejun poate include friptura cu oua. Cerealele sunt din ce in ce mai prezente la micul dejun, la fel ca si iaurtul. Cafeaua, ceaiul, laptele sau sucurile de fructe sunt bauturile care se servesc cel mai des la prima masa a zilei.

Europa

In mod traditional, in Marea Britanie si Irlanda, micul dejun este o masa calda, foarte consistenta, compusa din ou, bacon, carnati alaturi de paine prajita si ceai sau cafea. Micul dejun poate sa mai includa si rosii la gratar sau prajite, budinca de ciocolata sau de vanilie, fasole, paine prajita, diferite tipuri de cartofi prajiti si ciuperci.

Germania este tara in care, in anumite regiuni, micul dejun este servit de doua ori intr-o zi. Acesta este numit „momentul painii”. Micul dejun traditional cuprinde chifle, unt, gem, sunca, oua fierte si cafea, dar si cereale si musli. In unele regiuni micul dejun include si branzeturi, mezeluri, pate sau iaurt.

Avand in vedere climatul rece, micul dejun in Rusia este foarte consistent. Acesta include terci din fulgi de ovaz, oua, banza, mezeluri sau carnati, paine de secara cu unt si cafea sau ceai.

Sursa: "Mic dejun 2.0"

Articole din aceeasi categorie