29 noiembrie 2019, 08:00

Micul dejun al copiilor: ce ar trebui sa contina pentru a invata bine

Micul dejun al copiilor: ce ar trebui sa contina pentru a invata bine
Suna deja a regula de baza, pe care clar nu ne permitem sa o incalcam, mai ales cand este vorba de alimentatia copiilor- micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iar asta pentru ca poate avea efect asupra performantelor scolare si asupra capacitatii de concentrare.

O serie de studii realizate recent arata ca micul dejun poate influenta rezultatele scolare ale copiilor. Tocmai de aceea, este important nu doar ca aceasta masa sa nu lipseasca din rutina zilnica, ci trebuie o deosebita atentie si la ce anume trebuie sa contina ea.

Image result for breakfast for children

Nutritionistul Gianluca Mech ne ofera toate detaliile despre importanta micului dejun mai ales la copii, dar ne spune si cum trebuie sa arate el din punct de vedere al alimentelor pe care le punem pe masa.

Micul dejun este una dintre cele trei mese principale ale zilei, iar la varsta scolara poate influenta pozitiv procesul de invatare si performanta academica. Micul dejun serveste scopul de a oferi copiilor si adolescentilor energia necesara pentru a face fata diminetilor mereu aglomerate cu studiu, sport si diverse activitati. Micul dejun trebuie sa asigure aproximativ 20% din caloriile zilnice. S-a demonstrat prin numeroase studii privind micul dejun si performantele cognitive scolare ca acei copii care iau micul dejun au o capacitate mai mare de concentrare, acorda mai multa atentie si sunt mai vigilenti decat colegii care nu iau micul dejun. De asemenea, au performante academice mai bune si note mai mari.”, explica nutritionistul.

Image result for breakfast for children

Multi parinti se intreaba ce tip de alimente nu trebuie sa lipseasca de pe masa la micul dejun si care sunt cele pe care ar fi indicat sa le evitam?

„Pentru a ajuta organismul sa functioneze mai bine, in special, creierul, prima regula consta in consumul de carbohidrati (sau zaharuri) cu un indice glicemic scazut, cum ar fi cerealele integrale, fructele, laptele si produsele lactate. Pe langa alimentele cu sursa de carbohidrati, nu trebuie sa lipseasca de la micul dejun grasimile si proteinele (lapte, iaurt, branza, unt, oua). Gustarile dulci preambalate trebuie evitate, deoarece contin aditivi alimentari, grasimi suplimentare si zahar rafinat, care pot provoca probleme legate de luarea in greutate si cresterea nivelului de zahar din sange”, recomanda Gianluca Mech.

Image result for breakfast for children

Sursa foto: Google.com