23.02.2021
Menopauza - subiect tabu pentru femei. De ce acestea se adreseaza foarte tarziu sau nu se adreseaza deloc la medic. Ce spune medicul-endocrinolog - VIDEO

Menopauza este un proces natural care apare odata cu varsta, dar care aduce si o multime de schimbari. Medicul-endocrinolog, Elena Bivol, a fost invitata Vladei Mardari in cadrul emisiunii iSanatate si a povestit de ce femeile se adreseaza foarte tarziu la medic. Afla ce inseamna aceasta etapa din viata oricarei femei din reportajul mai jos:

Elena BIVOL, MEDIC ENDOCRINOLOG: "Menopauza este un proces natural, fiziologic, inevitabil de imbatranire. Ne nastem cu un numar limitat de foliculi ovarieni, care se epuizeaza pe parcursul vietii, in mod treptat.

Daca la nastere avem in jur de 1-2 milioane de foliculi ovarieni, la pubertate ajungem cu circa 400-500 de mii, si inainte de menopauza, numarul lor scade critic, pana la o mie. Pentru a evalua menopauza, avem nevoie de o abordare in echipa: endocrinolog, ginecolog si medic psiholog.

Menopauza apare, in mod obisnuit, de la 45 la 55 de ani. Fiind un subiect tabu pentru doamnele noastre, acestea se adreseaza foarte tarziu sau nu se adreseaza deloc la medic. 

Noi suntem foarte interesati de varsta la care a aparut menopauza si patologiile concomitente pe care le-au avut rudele apropiate. Tratamentul este de obicei unul hormonal, de substitutie. Majoritatea simptomelor sunt determinate de deficitul de estrogen, prin tratamentul hormonal de substitutie noi il suplimentam".

Alte noutati din health&beauty, sport, nutritie si povesti cu oameni fascinanti, adepti ai unui stil de viata sanatos, gasesti pe saitul emisiunii iSanatate.

Articole din aceeasi categorie