În ultimii ani, conceptul de mâncat compulsiv a câștigat o atenție din ce în ce mai mare și tot mai multe persoane primesc această diagnoză. Psihologul Neonelia Guțu a menționat: „În urmă cu 20 de ani nu era această teorie despre mâncatul compulsiv. Atunci când un om este plin doar de emoții negative și îi mai pune diagnosticul cum că el ar mânca compulsiv, emoțiile bune înceteză să mai apară”.
Pentru multe persoane, mâncatul e o modalitate „perfectă” de a face față emoțiilor negative. „În acele momente mai tensionate, un om normal ca să se liniștească un pic o să meargă la frigider pentru a mânca. În urmă cu 20 de ani, oamenii de la țară erau toată ziua la muncă, iar seara veneau și mâncau colțunași până nu mai puteau. Acum aceasta este o tendință cu care majoritatea oamenilor sunt diagnosticați”, a notat Neonelia.
Societatea contemporană exercită o presiune enormă asupra oamenilor, în special asupra femeilor. Acestea se simt adesea nevoite să se conformeze unor standarde de frumusețe nerealiste: „Înainte nu se acorda atât de multă atenție pe a fi slabă, cineva introduce aceste tendințe după care se ghidează majoritatea femeilor. Sunt unii oameni care se mulțumesc cu ceea ce au și sunt fericiți de acel lucru, dar alții din cauza acestor tendințe se complexează și în capul lor apar mii și mii de gânduri”.
Neonelia a explicat că fiecare persoană are un set unic de priorități și nu trebuie să se ghideze după standardele de frumusețe impuse de societate: „Eu vreau să liniștesc toate femeile și să le spun că, pentru unele persoane este important să fie frumoase, iar pentru altele să fie conducători. Alți oameni pur și simplu își doresc doar să supraviețuiască. Astfel, fiecare e dispus să trăiască în liniște, atâta timp cât el se simte bine și împăcat cu sine”.
20 septembrie: evenimentele, curiozitățile și personalitățile zilei - FOTO
SURSA FOTO: FACEBOOK/Neonelia Gutu