Infertilitatea este un diagnostic tot mai des întâlnit în rândul cuplurilor care își doresc un copil, dar nu reușesc să obțină o sarcină naturală. Potrivit medicului reproductolog Victoria Ghimpu, infertilitatea este definită ca incapacitatea de a concepe o sarcină după un an de relații sexuale regulate și neprotejate.
„În cazul femeilor cu vârsta sub 33 de ani, se așteaptă un an de încercări înainte de a consulta un specialist. Însă, dacă femeia are peste 35 de ani, este recomandat să meargă la medic după șase luni de încercări eșuate. Iar dacă are peste 40 de ani sau a suferit intervenții ginecologice sau prezintă alte probleme de sănătate, este indicat să solicite ajutor medical chiar mai devreme. Timpul este extrem de prețios, iar fertilitatea este limitată”, a explicat doctorul Victoria Ghimpu.

Spre deosebire de bărbați, la care spermatogeneza (producerea spermatozoizilor) este un proces continuu și se reînnoiește la fiecare 2-3 luni, femeile se nasc cu un număr finit de ovocite. Acesta scade treptat odată cu înaintarea în vârstă.
„Rezerva ovariană este maximă între 22 și 25 de ani. După 40 de ani, aproximativ 90% dintre ovocitele femeii nu mai sunt sănătoase din punct de vedere genetic, ceea ce face conceperea unui copil mult mai dificilă”, a adăugat specialista.
Dincolo de scenă! Cum îi ajută kinetoterapia pe dansatori să-și revină în formă după accidentări - VIDEO
Un aspect important subliniat de medic este că infertilitatea nu este doar o problemă a femeii, așa cum se credea în trecut.
„Ponderea infertilității masculine este egală cu cea feminină. În plus, există și cazuri în care nu putem identifica o cauză clară – aproximativ 15-20% dintre cupluri se confruntă cu așa-numita infertilitate inexplicabilă”, a afirmat Ghimpu.

Ce investigații sunt necesare?
Primul pas este analiza spermogramei în cazul bărbatului. Dacă există probleme privind cantitatea, motilitatea sau morfologia spermatozoizilor și acestea se repetă în cel puțin două-trei analize, se poate vorbi despre infertilitate masculină. Ulterior, în funcție de rezultatele partenerului, se stabilește volumul de investigații pentru femeie.
„La femei, cauzele pot include: trompe uterine blocate sau absente (în urma unor intervenții), lipsa ovulației – adesea prezentă în sindromul ovarelor polichistice, rezervă ovariană scăzută prematur, precum și afecțiuni uterine precum fibroame, polipi sau endometrioză. Diagnosticul de infertilitate este pus pentru cuplu, nu doar pentru unul dintre parteneri și investigațiile trebuie să țină cont de acest aspect”, a precizat medicul.
Infertilitatea este o problemă complexă, cu multiple cauze și implicații. Consultarea la timp a unui specialist poate face diferența între speranță și eșec. Vârsta, starea de sănătate și un diagnostic corect pot influența semnificativ șansele unui cuplu de a-și împlini visul de a deveni părinți.
SURSA FOTO: ARHIVA PRO TV CHIȘINĂU