23.10.2024
Impactul infecțiilor virale asupra sănătății inimii la copii! Află detalii de la medicul cardiolog-pediatru Natalia Gavriliuc - VIDEO

În sezonul rece, suntem mai expuși la riscul de a face infecții virale. Unele dintre acestea însă, pot fi legate de anumite patologii cardiace. Mai multe la acest subiect, află de la medicul cardiolog-pediatru, Natalia Gavriliuc, în cadrul unui reportaj marca O Seară Perfectă. 

„Este foarte important să fim atenți la aceste infecții pentru că, fie virale, fie bacteriene, pot provoca probleme serioase asupra inimii copilului”, a explicat medicul.

Important este să depistăm problemele cardiace la timp, pentru a recurge la un tratament potrivit, a notat Natalia: „Vorbim aici despre posibila apariție a miocarditei, ceea ce prezintă o inflamație a mușchiului cardiac, destul de periculoasă pentru copil și necesită un tratament prompt și la timp. Celelalte patologii, care se întâlnesc frecvent după infecțiile respiratorii sunt aritmiile cardiace, care la fel, trebuiesc a fi depistate la timp și efectuate toate investigațiile necesare pentru ca copilașul să dispună de tratament”.

23 octombrie: evenimentele, curiozitățile și personalitățile zilei - FOTO

„Infecția care are un tropism mai mare asupra cordului este streptococul beta-hemolitic și aici trebuie să fim foarte atenți la anginele streptococice, scarlatina, dar și la toate celelalte infecții virale sau bacteriene care au decurs într-un mod mult mai grav. Deci, dacă copilul a avut și temperatură foarte mare, mai multe zile, tratamentul a fost pe antibiotic, cu complicații și avem simptome care au rămas după aceste infecții respiratorii, neapărat trebuie să verificăm și impactul lor sau consecințele asupra inimioarei copilului”, a continuat specialistul. 

Medicii încurajează activitatea fizică a copiilor, dar un aspect la care ar trebui să atragem atenție este tipul sportului pe care îl practică. „Cardiologii încurajează foarte mult activitatea fizică la copii, dar trebuie să alegem corect tipul sportului, timpul în care trebuie să fie copilul în acestă activitate fizică și dacă acest tip de sport este potrivit”, a notat Natalia.

Katy Rain - 4 destinații în 5 zile! Unde și alături de cine a călătorit interpreta: „Voia de mult timp să...” - VIDEO

„Copiilor care fac sport de performață, le alegem sportul împreună, la cabinet, sau verificăm dacă sportul ales de părinți este benefic și nu face complicații asupra inimii. Acest lucru se verifică o dată pe an, pentru a vedea dacă sportul este potrivit și nu lasă consecințe negative”, a menționat Gavriliuc.

Când un copil frecventează un anumit tip de sport, sunt vizibile schimbările fizice, dar totuși, ar trebui să atragem atenția dacă nu există și schimbări patologice: „Există schimbări la un copil care practică sportul, aceste schimbări sunt în limitele fiziologice, specifice unui corp sportiv, dar sunt și schimbări patologice care nu sunt benefice pentru copil și ar putea chiar să sisteze cariera”.

„Schimbările încep cu o reducere foarte pronunțată a frecvenței cardiace, iar aici vorbim despre instalarea unei bradicardii, care deja are consecințe și un impact negativ asupra stării de sănătate a copilului. Mai sunt și alte elemente la electrocardiogramă, un pic mai complicate, dar care la fel, sunt foarte importante în a fi depistate la timp, tratate la necesitate, pentru a nu scoate copilul dintr-o carieră pe care a făcut-o deja de ani buni, în care a depus foarte mult suflet și are o stare psiho-emoțională foarte sensibilă referitor la acest subiect”, a spus medicul. 

SURSĂ FOTO: Arhiva Pro TV

Articole din aceeasi categorie