Stresul afectează toate organele, însă, vezica biliară are de suferit mai mult decât altele, uneori.
„La vezica biliară avem patologii organice și patologii funcționale. Cele organice sunt simplu de explicat - este o litiază, un polip, un pseudopolip sau este o inflamație parazitară. Dar cele funcționale sunt cele mai greu să le explici pacienților. Vin unii pacienți și ne spun că au făcut 10 ultrasonografii în ultima perioadă și nu au găsit nimic, dar noi trebuie să începem să analizăm factorul sresant la pacient, pentru că după cum este sistemul nostru nervos central, așa o să fie și o să lucreze și organele noastre interne, în special organele tubulare goale. În situații stresante ele sunt în capacitate de a face contracții, de a se strânge, de a se apăra cumva. Factorul stresant nu face altceva decât să fie o hipoloxie locală, iar în situația dată nu o să se transmită către receptorii de jos și aici apare dereglarea de transmitere neutră de sus în jos”, a notat medicul gastroenterolog, Ecaterina Cebanu.

Mâncatul în grabă este un obicei nesănătos. Mai multe despre acest subiect a povestit Ecaterina Cebanu: „Odată așezați la masă, trebuie să ne rezervăm și timpul de a sta la masă, nu îmbucăm pe apucate. Trebuie să avem timp ca să reușească organele tubului digestiv să facă procesul de digestie, iar ulterior procesul de absorbție. Bolul alimentar ajuns în stomac este nevoie de timp ca să fie îmbibat cu acidul clorhidric. În situația când noi îmbucăm, noi deranjăm tractul digestiv prin contracții haotice și nu asigurăm timpul necesar de a se menține bolul în stomac și în măsura în care îmbucăm și nu ne rezervăm timp cât să mâncăm, noi mai avem tentativa de a vorbi la telefon, de a ne uita la televizor, de a mai vorbi în timpul mesei, ceea ce provoacă aerofagia și atunci facem ca distensia stomacului să fie mai mare. Mai avem obiceiul să mâncăm 5 minute și plecăm din nou la treabă, iar ăsta, la fel, este un lucru rău”.

Un proces complex este și mestecarea mâncării, căci, chiar din zona bucală începe digestia.
„În măsură ce ochii noștri doar văd ceva, ei încep hipersalivația. În foarte multe țări s-a analizat metoda de a mânca, japonezii au pus foarte bine la punct un obicei, de a mesteca mâncarea de 33 de ori, nu exagerăm, dar ei mestecă foarte bine, indiferent de ce ar mânca. La ei patologiile cu frecvență au mai scăzut. Respectiv, orgnele se pregătesc doar la văzutul mâncării, iar odată ce a ajuns aceasta la nivelul cavității bucale cu ajutorul dinților și salivei, este creat bolul alimentar și iarăși este nevoi de timp. Nu este bine dacă nici nu a ajuns mâncarea în cavitatea bucală ca tu deja s-o înghiți, căci se pune presiune pe esofag”, a spus medicul gastroenterolog.

A murit Gena Rowlands, actrița din „The Notebook” şi „A Woman Under the Influence”