13.07.2024
Durerile menstruale - o normalitate sau o patologie? Diana Mitriuc, medic obstetrician-ginecolog: „Menstruația propriu-zisă nu este un robinet” - VIDEO

Durerile în timpul menstruației sunt o experiență comună pentru multe femei, variind de la disconfort ușor la dureri intense. Află de la medicul obstetrician-ginecolog, Diana Mitriuc, la ce intensitate sunt normale durerile, dar și ce trebuie să facem pentru a preveni patologiile și evita tratamentele medicamentoase excesive.

Fiind invitată în cadrul emisiunii iSănătate, medicul obstetrician-ginecolog Diana Mitriuc a explicat dacă durerile în timpul menstruației sunt normale și cât de intense pot fi ele.

„Menstruația propriu-zisă nu este un robinet pe care l-am deschis și uite, acestea sunt niște procese hormonale și contractile. Uterul se contractă ca să detașeze stratul endometrial din interior și să-l evacueze. Totul depinde de cât de tare se contracteaza uterul, care este pragul de sensibilitate a femeii, dacă are alte patologii concomitente, cum ar fi: endometrioza, adenomioza, nodul miomatos și în timpul contracției comprimă acest nodul”, a spus specialistul. 

Expediția Olgăi Țapordei a luat sfârșit! Femeia de afaceri a coborât de pe Muntele Denali: „Totul este așa cum trebuie să fie și se întâmplă la momentul potrivit” - VIDEO

Fiecare femeie percepe diferit durerea: „Sigur că la fiecare femeie o să fie diferită descrierea acestei dureri, cineva o să spună nu mai pot și am nevoie de pastile, cineva este obișnuită cu aceste dureri și cumva le cupează în alt mod”.

„Sigur că nu trebuie să le suportăm, ar fi indicat să facem o investigație ginecologică șă excludem patologiile. Dacă am exclus un obiect patologic, atunci să le menajăm prin diferite suplimente, de exemplu magneziul”, a adăugat medicul. 

Încă o moldoveancă pasionată de alpinism! Povestea Steluței Balan, femeia care a cucerit cel mai înalt vârf din Europa - FOTO/VIDEO

Diana Mitriuc nu încurajează administrarea excesivă a medicmentelor: „Nu sunt adeptă a administrării excesive de medicamente și o greșeală pe care o găsesc la paciente e că administrează contraceptive orale combinate pentru a nu avea aceste dureri în timpul ciclului menstrual. Vă imaginați, noi 23 sau 30 de zile consumăm aceste pastile ca să nu avem câteva zile dureroase de ciclu menstrual”. 

Diana Mitriuc este medic obstetrician-ginecolog și asistent universitar la catedra Obstetrică și Ginecologie USMF «Nicolae Testemițanu». Activitatea principală a medicului obstetrician-ginecolog este gestionarea sarcinii și nașterii.

SURSĂ FOTO: Instagram/ dr.diana_mitriuc 

Articole din aceeasi categorie