10.11.2019
Dieta de weekend: ce presupune si cum functioneaza
De-a lungul timpului s-a tot vorbit de diete, exercitii, reguli si diferite alte modalitati eficiente de a slabi. De data aceasta, un subiect care ne-a atras atentia este dieta de weekend.

 Ce presupune si care sunt regulile ne putem da seama inca din denumire. Ideea este simpla: in 80% din timp se presupune ca trebuie sa mancam sanatos, iar in restul de 20% suntem liberi sa consumam orice ne dorim. Mai exact, sapte zile ai un meniu mai strict si sanatos, in timp ce weekendul este dedicat placerilor nevinovate. Un lucru trebuie luat in vedere. Modul in care functioneaza aceasta dieta, difera de la o persoana la alta.

Dieta de weekend: ce presupune?

Principiul de baza al acestei diete este acela ca jumatate din farfurie trebuie sa contina fructe si legume, iar cealalta jumatate trebuie sa contina grau intreg, proteine si produse lactate slabe in grasimi. Incearca sa limitezi grasimile saturate si zaharul adaugat.

Imagini pentru diet

Dieta de weekend: ce sa consumi in proportie de 80%?

Legume. Fie ca alegi sa le consumi proaspete, la conserva sau congelate, ai grija ca farfuria ta sa fie cat mai colorata. In felul acesta vei consuma diferiti nutrienti, dar trebuie sa te mai preocupe inca un aspect: extra caloriile luate din sare, ulei si sosuri.

Grau intreg. Cand vorbim de grau intreg ne gandim clar la fainoase si produse precum paine, orez, quinoa. Ideal este sa evitam produsele din faina alba.

Lactate. Ce zici de lapte, iaurt, lapte de migdale, de cocos toate acestea pentru a reduce grasimile saturate? Cu cat procentul de grasime este mai mic, cu atat dieta devine mai sanatoasa.

Proteine. Principala sursa de proteine se regaseste in carne de vita, pui si porc. Bineinteles, poti opta si pentru peste, fasole, pastai, nuci, soia si oua pentru a oferi portiei de mancare un gust diferit si sanatos.

Dieta de weekend: ce sa consumi in proportie de 20%?

Dupa ce o saptamana intreaga ai mancat sanatos este timpul „sa-ti faci de cap”. Probabil te vei gandi la inelele de ceapa, un pahar de vin sau, de ce nu, un desert cu multa inghetata si crema de ciocolata. Bineinteles, chiar daca in weekend iti este permis sa consumi tot ce-ti doresti este foarte important sa ai in vedere cantitatea pe care o consumi. Nu te avanta prea tare, altfel regimul tau nu va functiona si-ti vei ingreuna lupta cu kilogramele in plus. Totodata, nu trebuie sa privesti mesele ca pe ”recompense” sau ”pedepse”, ci sa inveti sa te bucuri atat de mesele sanatoase, cat si de gustari.

Caloriile. Mare atentie la numarul de calorii pe care-l consumi in zilele in care nu mananci sanatos. Ca dieta sa fie eficienta, trebuie sa-ti impui o limita in privinta caloriilor pe care-ti propui sa le consumi.

Dieta de weekend: functioneaza?

Pentru ca dieta de weekend presupune un echilibru intre mancarea sanatoasa (80%) si junk food (20%) conteaza foarte mult cum iti programezi numarul de calorii pe care vrei sa-l consumi intr-o zi, pentru a arde grasimile. Nu uita ca si exercitiile fizice au un rol extrem de important in procesul de slabire, iar cel putin 30 de minute pe zi ar putea fi de ajutor pentru a obtine rezultate. Daca suferi de anumite afectiuni, inainte de a incepe aceasta dieta trebuie sa stai de vorba cu un specialist pentru a vedea daca ti se recomanda sau nu. Altfel, unele afectiuni se pot inrautati daca se consuma prea multa sare, grasimi sau zahar. De exemplu, in cazul diabeticilor, consumul de zahar poate provoca probleme asupra ochilor, rinichilor sau inimii.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie