Tristețea este o emoție de bază, firească și necesară, care ne ajută să reflectăm și să analizăm acțiunile și viața noastră. Totuși dacă ea durează mai mult de două săptămâni, poate fi vorba de o depresie. „Depresia este o problemă de sănătate mintală. Mai mulți factori sunt implicați în apariția depresiei, dar principalele simptome sunt tristețea și pierderea interesului pentru activitățile obișnuite”, a spus Andrei Eșanu, medic psihiatru, psihoterapeut.
Depresia poate afecta pe oricine, însă este mai frecvent întâlnită în rândul femeilor. „Sunt mai mulți factori implicați, de ordin psihologic, social și biologic. Evident este stresul din viața care o avem și pot fi din situațiile dificile sociale, inclusiv cum a fost pandemia covid-19, războiul. În afară de aceasta, relațiile tensionate în familie, cu colegii, în alte circumstanțe- aceștia sunt factorii sociali. Dacă ne referim la factorii psihologici, aceștia sunt gândirea negativă în mare parte, interpretarea negativă a situațiilor din viață, gândurile că „nu sunt suficient de bun”, „nu mă descurc suficient de bine””, a notat Eșanu.
Violența în familie sau bullingul, la fel, pot contribui la apariția depresiei. „În afară de aceasta sunt factorii biologici. Ne referim la schimbări la nivel de neuromediatori, cum ar fi serotonina, noradrenalina și altele. Avem persoane la care factorii psihologici și sociali nu sunt foarte implicați, sunt bine, viața merge bine, dar în același timp, la nivel emoțional simt această tristețe profundă”, a precizat medicul.

Rețetă pascală de iepure în sos alb de vin. Secretul unei cărni fragede și suculente - VIDEO
Depresia poate afecta capacitatea persoanei de a desfășura chiar și cele mai simple activități zilnice. „La multe persoane cu depresie apar gânduri suicidare și unii recurg la tentative suicidare, care deseori se soldează cu deces. Plus la aceasta, unele persoane încercând să depășească depresia recurg la comportamente nesănătoase, riscante, inclusiv folosirea alcoolului, a drogurilor și altele”, a menționat Andrei Eșanu, medic psihiatru, psihoterapeut.
În funcție de factorii implicați, precum și de severitatea depresiei se alege tactica de tratament: „Dacă avem o depresie ușoară, în general persoana poate să o depășească cu ajutorul suportului de la oamenii apropiați. De asemenea, eforturile proprii în a-și schimba viața, în sensul de a găsi modalități de a avea grijă de sine, pentru că deseori depresia apare inclusiv din cauza că persoana nu reușește să aibă grijă de sine suficient și stresul acumulat se manifestă. Însă, atunci când avem depresie moderată, se recomandă și intervenția specialistului. În funcție de posibilități, dar și necesitatea persoanei, se alege între psihoterapie și antidepresante sau deseori se aleg ambele”.
În formele severe de depresie, tratamentul începe cu administrarea de antidepresive, iar ulterior se adaugă și alte tipuri de terapie: „Antidepresante sunt de mai multe tipuri. Cele mai folosite astăzi și cu cele mai puține efecte adverse sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, numiți ISRS. Aceste preparate pot fi prescrise inclusiv de medicul de familie și alți specialiști”.
Pentru formele severe de depresie, doar un psihiatru este calificat să prescrie tratamentul adecvat, care poate include antidepresive mai puternice: „Efectul acestor antidepresante, de fapt, începe peste 2-3 săptămâni, de aceea este important de explicat pacienților să nu aștepte efectul în primele zile, să nu întrerupă tratamentul peste 2 săptămâni și să fie atenți la aceste efecte adverse, care de obicei sunt minimale, ușor de depășit - o acutizare a anxietății, de obicei, este ușor de depășit”.

Depresia este o afecțiune care presupune un tratament de lungă durată, iar pentru succesul acestuia este adesea esențial sprijinul celor dragi. Astfel, dacă avem în anturaj o persoană care suferă de depresie, este important să o susținem corect. „În primul rând, să nu facem greșeli în intenția noastră de a ajuta, pentru că multe persoane cu intenția bună, oferă niște sfaturi care nu sunt potrivite și de fapt, fac mai mult rău, de exemplu: „ia-te în mâini”, „fii puternic”, „uite-te, la alții e mai rău, la tine e bine”, „ție îți pare”, „asta este totul la tine în cap”. Toate aceste mesaje pot fi parțial adevărate, dar ele nu ajută persoana. Principalul lucru pe care îl recomandăm atât specialiștilor, cât și membrilor familiei, colegilor, este să ne deschidem urechile și inimile ca să le ascultăm, de obicei aceasta ajută pe persoană să simtă că nu este singură”, a spus specialistul.
Dacă persoana nu reușește să depășească depresia sau stările s-au agravat, este important să o încurajăm să ceară ajutor specializat: „În afară de aceasta sunt ghidurile de autoajutor, să citească, să le încerce, pentru că uneori simple elemente de a deveni mai activ, de a avea niște plimbări în aer liber, mai ales că acum e primăvară, la fel pot contribui la starea de bine nu doar fizică, dar și psihică”.

SURSA FOTO: GOOGLE