29.03.2021
De ce transmiterea parazitilor intestinali este mai frecventa la copii? Cauzele aparitiei parazitilor si modalitati de tratare

Parazitii sunt organisme care folosesc alte corpuri care au viata pentru a se hrani si a supravietui. Odata patrunsi in organismul copilului, acestia pot determina multe probleme de sanatate si manifestari clinice grave. Medicul pediatru Elena Scripnic explica in reportajul de mai jos care sunt semnele care arata ca un copil sufera de paraziti intestinali si care este tratamentul specific. 

Persoanele deja infectate raspandesc foarte usor infectia, afrima Elena SCRIPNIC, MEDIC PEDIATRU: „Caile de transmitere a parazitilor intestinali sunt prin maini murdale, obiecte contaminate, prin apa si hrana contaminate cu oua de paraziti. Apar la copilasii care umbla desculti pe nisip, mai ales in sezonul cald. Una din caile frecvent intalnite sunt si manerele de la usi, nedezinfectate corect.”

Daca te bate gandul ca copilul tau ar putea avea un parazit intestinal, diagnoza corecta este foarte importanta, asa ca nu amana vizita la medic. In scopul depistarii parazitilor, copiii ce depasesc varsta de 2 ani si cei care au tot felul de activitati colective pot fi supusi unor examinari si analize specifice. Medicul pediatru Elena Scripnic spune ca: „O analiza cea mai frecvent folosita este copro-parazitologia.”

Pentru a evita riscul unui tratament incorect, parintii ar trebui sa se fereasca de autodiagnoza, intrucat aceasta ar putea duce ulterior la agravarea bolii si pentru ca cea mai eficienta protectie impotriva parazitozelor intestinale este o buna igiena, pediatrul vine cu cateva sfaturi:„Ca recoamndari si ca sfat pentru mamici ar fi igiena cat mai riguroasa a copiilor. Spalatul cat mai frecvent pe maini, dezinfectia obiectelor din casa, jucariilor, manerelor de la usi... Tot cu ce contacteaza copilasul. Neaparat atunci cand mergem undeva in spatiul public, sa fim atenti la ceea ce ating copilasii, unde pun manutele. Daca invatam copii de mici cu o igiena riguroasa, cred ca pe viitor le este doar de ajutor”, spune Elena Scripnic.

Bolile pot fi provocate de trei clase principale de paraziti: protozoare, helminti si ectoparaziti.

Transmiterea parazitilor intestinali este mai frecventa la copii din cauza sistemului imunitar inca imatur, iar infectiile parazitare pot fi raspandite prin: maini murdare, apa contaminata, alimente si obiecte contaminate.

Simptomele frecvente ale unei infectii parazitare includ:

• oboseala generala
• dureri de stomac
• balonare
• diaree/constipatie
• greata, varsaturi
• eruptii cutanate
• pierdere inexplicabila in greutate 
• pofta de dulce.

Testele efectuate pentru depistarea parazitului care a determinat boala sunt:

- examen coproparazitologic

- test rapid imunologic

- amprenta anala

- observatii cu ochiul liber

- analize de sange uzuale

- ecografie abdominala.

Pentru a evita parazitii:

• spalati-va bine pe maini, dupa tot felul de activitati in aer liber sau dupa ce va jucati cu animale de companie
• spalati bine fructele si legumele
• aveti grija sa consumati carne bine gatita
• beti apa din surse potabil

Alte noutati din health&beauty, sport, nutritie si povesti cu oameni fascinanti gasesti pe site-ul emisiunii iSanatate.

Sursa foto: Google

Articole din aceeasi categorie