06.11.2019
De ce nu ne simtim odihniti: posibile cauze
Daca simti ca nu reusesti sa fii suficient de odihnit, in pofida faptului ca dormi si incerci sa mentii un stil de viata echilibrat, afla ca exista o varietate de motive pentru care te poti simti astfel. De la apnee pana la diabet, enumeram cele mai cunoscute motive pentru care nu reusesti sa te simti odihnit, indiferent ce ai face:

Apneea

Unii oameni cred ca dorm suficient, dar apneea le vine de hac. Practic, ceea ce face apneea este sa opreasca pentru scurt timp respiratia pe parcursul noptii. Fiecare intrerupere te trezeste pentru o clipa, dar este posibil sa nu realizezi neaparat acest lucru. 

Rezultatul: nu te simti odihnit, in ciuda faptului ca ai petrecut opt ore in pat, dormind. Medicul tau poate recomanda o analiza de somn - polisomnografia - pentru a verifica acest lucru.

Rezolvare: Scapa de cateva kilograme, daca ai o greutate excesiva, renunta la fumat si observa diferentele. Un stil de viata sanatos poate face diferenta pe foarte multe planuri.

Nu te hranesti suficient

Prea putina mancare provoaca oboseala, dar consumul de alimente gresite poate fi, de asemenea, o problema. Consumul unei diete echilibrate te va ajuta sa mentii glicemia intr-un interval normal si previne aceasta senzatie lentoasa atunci cand scade glicemia.

Rezolvare: Mananca intotdeauna micul dejun si incearca sa incluzi proteine si carbohidrati la fiecare masa servita. De exemplu, mananca oua cu paine prajita integrala. De asemenea, mananca mese mici si gustari pe parcursul zilei pentru a-ti pastra nivelul de energie dorit.

Anemie

Anemia este una dintre principalele cauze ale oboselii la femei. Pierderea de sange menstruala poate provoca o deficienta de fier, diminuand energia femeile. Celulele rosii sunt importante deoarece transporta oxigen la tesuturi si organe.

Rezolvare: Pentru ca anemia e cauzata de o deficienta de fier, poti lua suplimente alimentare si consuma alimente bogate in fier, cum ar fi carnea slaba, ficatul, crustaceele, fasolea si cerealele imbogatite cu fier.

Depresie

Poti crede ca depresia este o tulburare emotionala, dar contribuie si la multe simptome fizice. Oboseala, durerile de cap si pierderea poftei de mancare sunt printre cele mai frecvente simptome. Daca te simti obosit si ai stari de apatie timp de mai multe saptamani, consulta medicul tau de specialitate.

Rezolvare: Depresia raspunde bine la terapie si/sau medicamente.

Hipotiroidismul

Tiroida este o glanda mica aflata la baza gatului care iti controleaza metabolismul - viteza cu care corpul tau transforma combustibilul in energie. Atunci cand glanda este partial inactiva si metabolismul functioneaza prea lent, s-ar putea sa te simtiti obosit si sa incepi sa pui in greutate.

Rezolvare: Daca un test de sange confirma ca hormonii tiroidieni sunt scazuti, hormonii sintetici te pot ajuta sa iti recapeti energia.

Excesul de cofeina

Cofeina poate imbunatati vigilenta si concentrarea daca o consumi in doze moderate. Cu toate acestea, se stie deja ca o cantitate prea mare poate creste ritmul cardiac, tensiunea arteriala si poate provoca ameteli. Cercetarile indica faptul ca prea multa cafea cauzeaza oboseala la unele persoane.

Rezolvare: Incearca sa reduci treptat doza de cafea, ceai, ciocolata, bauturi racoritoare si orice medicamente care contin cofeina. Oprirea brusca poate provoca si mai multa oboseala.

Diabetul

La persoanele cu diabet zaharat, nivelurile anormal de mari de zahar raman in fluxul sanguin in loc sa intre in celulele corpului, unde ar fi transformat in mod normal in energie. Rezultatul este un corp care ramane fara combustibil, in ciuda faptului ca a consumat suficienta mancare. Daca simti ca ai o stare de oboseala persistenta si neexplicata, adreseaza-te medicului tau cu privire la o posibila testare a diabetului.

Rezolvare: Tratamentele pentru diabet pot include modificari ale stilului de viata, cum ar fi dieta si exercitiile fizice, terapia cu insulina si medicamente care ajuta organismul sa proceseze zaharul.

Articole din aceeasi categorie