Nu ai nevoie de un antrenament intens ca să îți revii. Din contră, o simplă plimbare poate face minuni pentru corp și minte. Este important să-ți miști corpul ușor, fără presiune, pentru a stimula circulația și a „dezmorți” creierul. Mihail Pautov explică:
„Plimbări scurte de câte 10-15 minute... Astfel de plimbări o să adauge pași pe care e bine să îi faci într-o zi. Dacă adaugi aceste plimbări simple într-o zi în care nu ai dormit bine, asta îți va crește nivelul tău de energie și te va restabili”.
Pentru cei care simt că nu au energie nici pentru mersul pe jos, sauna este o alternativă surprinzător de eficientă.
„Sauna este ca un sport în care tu nu faci efort, este exact tipul de sport pentru leneși. Sauna este bine să o combini și cu restul sporturilor pe care le faci, dar cred că sauna este ideală pentru o zi în care tu nu ai chef să faci efort, pentru că ești obosit, dar vrei ca totuși corpul tău să lucreze. Astfel, stând în saună câte 2-3 sesiuni a câte 10 minute, inima ta începe să pompeze sânge, vasele tale se dilată, sistemul cardiovascular se trezește la viață, îți consumă calorii, îți lucrează inima și se pune ca și cum ar fi un sport”, spune medicul.

Adesea ignorăm cât de mult ne afectează deshidratarea, mai ales atunci când suntem deja obosiți. Mihail atrage atenția asupra acestui obicei, de altfel esențial pentru viață:
„Alt lucru este să mă hidratez cu intenție, hidratare pe pilot automat. Deshidratarea accentuează oboseala și scade performanța cognitivă. Este recomandat cel puțin în fiecare oră câte un pahar cu apă să bei”.
Cum să bei cafea corect fără să exagerezi? Medicul specialist Mihail Pautov știe răspunsul - VIDEO
Cafeaua poate fi un aliat excelent dacă știi cum și când să o bei, totuși trebuie să atragi atenția la riscuri.
„Cafeaua are o tonă de beneficii și este o băutură antioxidantă care te va face să nu mai simți acea oboseală. Îți crește concentrarea, sensibilitatea receptorilor de dopamină, astfel încât orice bucurie o să fie clar resimțită un pic mai intens decât fără cafea. Ideal este să nu exagerezi cu cafeaua, pentru că fiind obosit/ă vei vrea să bei cafea până târziu și îți vei perturba iar somnul. Dacă tu bei cafea pe stomacul gol o să te simți bine pe moment, o să ai o cădere la prânz. Așa că, este bine să eviți cafeaua în primele 30-60 de minute după ce te-ai trezit, în zilele când ai dormit prost”, notează specialistul.

Chiar și în zilele în care nu ai chef de nimic, ieșitul afară, la lumină naturală îți poate reseta organismul. Medicul Mihail Pautov susține clar beneficiile expunerii la soare:
„Trebuie să faci asta absolut în fiecare zi, pentru că expunerea la lumină naturală este excepțional de sănătoasă, indiferent la ce oră o faci. Dacă te expui la soare dimineața, la prima oră, când te-ai trezit, ieși afară, asta setează ceasul invers când ți se va face somn. Dacă ieși la lumină la prânz, asta te va face mai puțin sensibil la ecranele luminoase seara, adică o să îți perturbe somnul mai puțin. Expunerea la lumină naturală la apus, când apune soarele și apar toate culorile frumoase pe cer, acela este momentul care îți calmează creierul și te pregătește pentru un somn odihnitor”.

Pentru un impuls rapid de energie, încearcă o metodă extrem de eficientă, dar puțin cunoscută.
„Pui într-un bol cu apă niște gheață și scufunzi fața timp de 10-30 de secunde. Asta activează reflexul de scufundare crescând brusc nivelul de adrenalină, scăzând bătăile inimii. Este un reflex pe care toate mamiferele îl au atunci când se scufundă în râu. Ăsta este un excepțional boost de energie”, explică medicul.

O noapte albă nu trebuie să compromită întreaga ta zi. Cu puțină atenție și câteva trucuri, poți contracara efectele lipsei de somn și îți poți susține corpul până la următoarea noapte de odihnă. Fii atent la nevoile corpului tău și oferă-i ceea de ce are nevoie, poate fi mai simplu decât crezi.
Mihail Pautov este un medic specialist originar din Republica Moldova, stabilit de mai mulți ani în România.

SURSA FOTO: GOOGLE