„Cauzele apariției constipației și felul în care ea se manifestă depinde de vârsta copilului”, a spus Olga Tighineanu, medic pediatru-gastroenterolog.

Constipația poate fi cauzată de tipul alimentelor consumate, a mai notat specialistul: „Un copil alăptat la sân în primul an de viață poate avea până la 7 scaune pe zi. Cât se hrănește cu alimentație artificială, poate avea un scaun pe zi, mai rar decât cei alimentați natural”.
Un alt factor important este starea psiho-emoțională a celui mic. „Odată cu creșterea copilului și adaptarea la oliță, deja factorul psiho-emoțional joacă un rol foarte important în dezvoltarea constipației”, a povestit invitata.
„Pe lângă starea psiho-emoțională, un alt factor important este cel alimentar și aici este vorba de produsele alimentare care sunt utilizate pentru că, într-adevăr, părinții devin mult mai conștienți că ar trebui să mâncăm cât mai multe fibre, dar este discuția și despre numărul de mese luate pe parcursul zilei”, a explicat Olga.

Pentru a preveni constipația este necesar să atragem atenția la numărul meselor pe zi, dar și la volumul de apă consumat: „Este important ca un copil care are constipație să aibă un regim alimentar echilibrat - 5 mese pe zi, dintre care 3 mese principale și 2 gustări. Este important ca fiecare copil, în dependență de vârstă, de greutate, să fie suplinit cu aportul hidric”.
„La copilul mai mare de un an, constipația este în cazul lipsei scaunului mai mult de 3 zile”, a specificat medicul specialist.

SURSĂ FOTO: Arhiva Pro TV