12.10.2019
Cojile de oua - ideale pentru sanatatea oaselor
Bunica avea dreptate - cojile de oua ajuta oasele. Coaja de ou contine o cantitate mare de calciu, esentiala pentru sanatatea sistemului osos. Acesta este motivul pentru care una dintre retetele bunicilor pentru a suplimenta necesarul de calciu al celor mici era prepararea unei paste din miere si pudra foarte fina din coaja de ou.

Un studiu realizat recent de Universitatea Massachussets a aratat ca pudra din coaja de ou a creat un biomaterial care ajuta oasele sa se regenereze mai repede. In experimentul explicat pe larg in revista Biomedical Sciences, pudra din coaja de ou, amestecata cu hidrogel, ajuta celulele sa regenereze tesutul osos mai rapid, intensificand si intarirea acestuia. Experimentul a dat rezultate foarte bune si in cazul grefelor de os, cu o recuperare post-transplant mult mai rapida si reducand reactiile adverse, cum ar fi respingerea tesutului transplantat de catre primitor.

Testele au fost efectuate in laborator, pe soareci, dar cercetatorii sunt increzatori ca procedurile vor putea fi, foarte curand, extinse pe pacienti.

Cojile de oua ajuta la mentinerea unui climat sustenabil

De asemenea, echipa de cercetatori care a realizat biomaterialul experimenteaza si folosirea cojilor de oua si pentru crearea altor tipuri de tesut – cartilagiu, dinti sau tendon. Membrii echipei de cercetare au explicat ca folosirea pe scara larga a cojilor de ou ar putea ajuta la mentinerea unui climat sustenabil.

Anual, sunt aruncate milioane de tone de coji de oua, de la consumatorii casnici si din industria alimentara. Refolosirea lor ar avea efecte uriase asupra economiei si asupra mediului, ca sa nu mai vorbim de impactul asupra viitorului medicinei.

Printre beneficiile consumului cojilor de oua se numara si reducerea riscului de osteoporoza, afectiune caracterizata prin slabirea oaselor, dar si prin cresterea riscului de fracturi osoase. Varstele inaintate reprezinta un factor de risc, dar si lipsa calciului poate contribui la dezvoltarea acestei afectiuni. In urma unui studiu care avea in centrul atentiei femeile aflate la postmenopauza si care sufereau de osteoporoza s-a descoperit ca pudra de coji de oua, alaturi de vitamina D3 si magneziu ajuta semnificativ la intarirea oaseor si imbunatatirea densitatii de minerale din oase.

Desi nu neaga beneficiile retetei traditionale a bunicii, specialistii recomanda totusi precautie in folosirea cojilor de oua ca supliment de calciu, dat fiind ca ouale pot fi infestate cu salmonella.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie