09.02.2021
Cistita este raspandita la femeile sexual active, cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani. Ce trebuie sa stii despre infectiile urinare care reprezinta una dintre cele mai comune probleme de sanatate, in special la femei - VIDEO

Cand auzi de “infectia cailor urinare”, probabil te gandesti la o infectie a vezicii urinare si simptome precum dorinta frecventa de a urina sau o senzatie de arsura in timpul mictiunii. Aceasta afectiune, numita cistita, este extrem de raspandita la femeile sexual active, cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani. Asta insa, nu este toata povestea acestei infectii.

Cistita este raspandita la femeile sexual active, cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani. Ce trebuie sa stii despre infectiile urinare care reprezinta una dintre cele mai comune probleme de sanatate, in special la femei - VIDEO

De fapt, poti avea o infectie a cailor urinare in orice segment a acestora, care incepe de la rinichi, unde urina este produsa, continua prin canalele numite uretere spre vezica urinara, unde urina se acumuleaza, pana la mictiune si uretra, un canal scurt care elimina urina din corp.

Infectiile urinare, sau infectiile tractului urinar, reprezinta una dintre cele mai comune probleme de sanatate, care afecteaza cu preponderenta femeile. 

Motivul pentru care infectia apare mai des la femei este legat de lungimea uretrei, canalul care face legatura dintre vezica si prin care este eliminata urina. La femei, uretra este mai scurta, iar acest lucru favorizeaza aparitia si inmultirea rapida a bacteriilor. Un alt motiv este legat de faptul ca anusul este situat in apropierea aparatului urinar, iar bacteriile din jurul anusului pot fi transmise cu usurinta catre uretra.

Infectiile tractului urinar sunt definite prin colonizarea si multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar. 

De cele mai multe ori, bacteria care provoaca aparitia infectiilor urinare este Escherichia coli. Aceasta poate afecta orice parte a sistemului urinar, care este compus din rinichi, uretere, uretra si vezica.

In functie de localizare, infectiile tractului urinar pot fi clasificate in infectii urinare joase si infectii urinare inalte. 

Fiecare tip de infectie urinara are simptome specifice, in functie de zona in care este localizata. 

Infectiile tractului urinar pot fi asimptomatice, iar cele mai frecvente simptome sunt: disurie (usturimi la urinat), polakiurie (urinari frecvente, in cantitate redusa), febra, frisoane, durere suprapubiana (in cistita) sau durere lombara (in pielonefrita).

Aceste simptome specifice se pot asocia cu simptome digestive (greturi, varsaturi). Diagnosticul se face pe baza simptomatologiei, a examenului clinic si a investigatiilor paraclinice. 

Investigatiile de laborator, care pun diagnosticul de infectie urinara, sunt sumarul de urina si urocultura. Din investigatiile imagistice se recomanda ecografia abdominala, urografie si cistoscopie. Pacientul se poate adresa unui medic specialist in medicina interna, nefrologie sau urologie. 

Dupa efectuarea analizelor, medicul va recomanda tratamentul necesar, in functie de tipul infectiei urinare. 

Alte noutati din health&beauty, sport, nutritie si povesti cu oameni fascinanti, adepti ai unui stil de viata sanatos, gasesti pe saitul emisiunii iSanatate. 

Articole din aceeasi categorie