Alte cauze ale congestiei nazale sunt consumul excesiv de alcool, fumatul, factori de mediu precum praful din atmosfera, anumite medicamente pentru reglarea tensiunii, deviatii de sept, polipi.
Simptomele care insotesc nasul infundat
De obicei, apar:
-tusea
-lacrimarea ochilor
-senzatia de respiratie greoaie
-uscaciune la nivelul mucoasei nazale si a cailor respiratorii
-prurit nazal (cursul nasului)
-durere la nivelul sinusurilor
-dureri de cap
-ameteli.
Ceapa pentru nas infundat
Mirosul persistent al acestei legume poate fi suficient pentru desfundarea nasului. Terapiile naturiste recomanda si alte metode prin care ceapa, bogata in vitamina C si alti antioxidantipoate ajuta in tratarea virozelor si racelilor. Una dintre metode este o ceapa rosie, tocata, tinuta in apa potabila. Pe parcursul zilei, se iau cate inghitituri.
Ceaiul de ceapa si-a dovedit eficacitatea in combaterea tusei, a gatului uscat si al raguselilor. Consumata in salate, ceapa asigura pana la 13 % din necesarul zilnic de vitamina C, necesara pentru sistemul imunitar. De asemenea, ceapa este buna pentru tratarea insomniei.
Alte remedii naturiste
Ghimbirul, hreanul si usturoiul sunt alte alimente cu ajutorul carora prin care poate fi ameliorata congestia nazala. De asemenea, nasul se desfunda si cu comprimate sau ulei esential de eucalipt. Inhalatiile cu vapori de apa sau picaturile cu solutie salina sunt si ele de mare ajutor.
Ceaiul cu lamaie, inhalatiile cu ulei esential de menta, rozmarin, cimbru sau scortisoara, mancarurile picante sunt eficiente in desfundarea nasului.
Aplicarea de comprese calde pe frunte ajuta la descongestionarea sinusurilor si reduce durerea.
Remedii pentru nas infundat la copii
In cazul copiilor, nasul infundat poate aduce, pe langa un disconfort major, si probleme grave de sanatate. Mucozitatile blocate in caile nazale pot migra catre urechi si pot genera otite, impiedica respiratia si oxigenarea creierului, afecteaza calitatea somnului si pofta de mancare a celor mici. Din aceste motive, desfundarea nasului in cazul copiilor are importanta vitala.
Pana la varsta de 2 ani, desfundarea nasului ar trebui facuta cu metode exclusiv naturiste: solutie de ser fiziologic, solutie salina, batista bebelusului. Pompele nazale trebuie folosite cu grija. Se pot aplica doua-trei picaturi de uleiuri esentiale pe o compresa calda pusa pe fruntea celui mic.
Nebulizatorul este extrem de important intr-o casa cu bebelusi si copii mici, la fel si umidificatorul.
Spray-urile nazale trebuie sa contina, pana la 2 ani, doar solutie salina. Dupa aceasta varsta, picaturile decongestionante cumparate din farmacii trebuie sa fie destinate special copiilor si folosite cu precautie, pentru pot avea efecte secundare.
Supele calde, ceaiurile cu lamaie si miere sau scortisoara sunt eficiente. Hidratarea este extrem de importanta in cazul celor mici.
Sursa foto: Google.com