„În primul rând, bolile autoimune apar atunci când propriul tău sistem imunitar care trebuie practic să te protejeze de infecții, începe să atace în mod greșit celulele și țesuturile propriului tău corp. Uneori sistemul autoimunitar încurcă propria noastră celulă cu un răufăcător. Problema este că, atunci când el identifică celulă cu un răufăcător, această identificare se transformă într-o boală cronică”, a explicat doctorul Mihail.
Chiar dacă știința nu a identificat o cauză clară, se crede că bolile autoimune sunt rezultatul unei combinații între predispoziția genetică și factorii externi care declanșează reacția imună greșită.
„Nu știm exact ce cauzează o boală autoimună, dar se crede și se observă că apar din cauza unor factori genetici. Din punct de vedere genetic ai o predispoziție de a-ți recunoaște propriile tale celule ca fiind răufăcătoare. Atunci când această predispoziție se combină cu un factor declanșator, poate să apară o boală autoimună. Iar, factorii declanșatori pot fi infecții virale, stresul intens, expunerea la substanțe toxice, fumatul în exces și mulți alți factori. Sunt multe cazuri în care o persoană adultă de la prea mult stres dezvoltă o boală autoimună”, a afirmat Pautov.

Statistica arată că femeile sunt afectate mai frecvent decât bărbații, iar riscul de a dezvolta mai multe boli autoimune crește dacă ai deja una.
„Femeile sunt afectate mai des decât bărbații și dacă ai deja o boală autoimună, asta înseamnă că riscul tău să dezvolți o a doua boală autoimună este mai mare decât al populației generale”.
Diana Ballerini nu mai e brunetă! Femeia de afaceri și-a schimbat total look-ul - FOTO

Mulți dintre cei diagnosticați încep să adopte un stil de viață mult mai echilibrat și sănătos decât media.
„De multe ori persoanele care au o boală autoimună încep să ducă un stil de viață foarte sănătos, ceea ce le poate transforma în persoane chiar mai sănătoase decât cineva care nu are o boală autoimună și își trăiește viața, crede el, la maxim, fumând, consumând alcool și alte substanțe și neavând grijă de corpul său”, a spus specialistul.
Totuși, bolile autoimune sunt afecțiuni cronice. Ele se manifestă în valuri, cu perioade bune și puseuri în care simptomele se accentuează.
„Bolile autoimune sunt cronice, ele țin toată viața și sunt remarcate prin perioade mai bune, adică remisie și perioade în care simptomele se intensifică, care se numesc puseuri sau fleruri. Din păcate, încă nu există o vindecare completă pentru bolile autoimune. Tratamentele actuale pot să țină, însă simptomele sub control, permițându-ți să trăiești o viață cât mai normală. Important este să înveți să gestionezi boala și factorii care îți agravează simptomele”, a menționat doctorul Mihail.

Persoanele care trăiesc cu boli autoimune trebuie să fie cu atât mai atente în lunile de vară, când temperaturile crescute pot amplifica simptomele.
„Prevenția este cel mai bun aliat, în special în bolile autoimune. În primul rând, este atât de important să eviți căldura extremă, trebuie să limitezi expunerea directă la soare între ora 10:00 și 16:00. E bine să stai cât mai mult în locuri răcoroase și climatizate, e bine să folosești ventilatoare sau aer condiționat și în zilele foarte calde să faci activități fizice dimineața devreme sau seara târziu”.
„E bine să folosești protecție solară riguroasă, mai ales pentru persoanele care au lupus și psoriazis. Ar fi bine să ai o cremă cu SPF 50 care să te protejeze de razele UVA și UVB. Și să porți haine deschise la culoare, pălării largi și ochelari de soare cu filtru”, a mai adăugat el.
„Este foarte important să te hidratezi corect. E bine să bei apă nu doar atunci când ți-e sete, e bine să nu consumi alcool pentru că te dehidratează. Deshidratarea poate intensifica inflamațiile și simptomele neurologice, deci e bine să rămâi constant hidratat”.

Pentru cei care suferă de afecțiuni dermatologice autoimune, cum ar fi psoriazisul, îngrijirea pielii este vitală:
„Pielea trebuie să fie îngrijită și răcoroasă, în special, dacă ai psoriazis. Fă dușuri scurte cu apă călduță, nu fierbinte, hidratează bine pielea după duș cu loțiuni hipoalergenice și poartă haine lejere din bumbac. Evită hainele strâmte și materialele sintetice și folosește spray antițânțari și evită zgârieturile care pot declanșa leziuni noi de psoriazis”, a subliniat Pautov.
Mihail Pautov este un medic specialist originar din Republica Moldova, stabilit de mai mulți ani în România.
SURSA FOTO: INSTAGRAM