27.09.2024
Ce greșeli fac cel mai des părinții în alimentația copilului? Daniela Palega, nutriționistă: „Nu este alintătură, este acțiunea zahărului” - VIDEO

Regimul alimentar al copiilor trebuie stabilit individual. În cadrul unui interviu marca O Seară Perfectă, nutriționista Daniela Palega, explică greșelile care le facem în alimentația copiilor, dar și cât rău pot face gustările greșite. 

Copiii nu au mereu nevoie de gustări, iar în cazul în care le oferim, ar trebui să le dăm posibilitatea de a alege. „Depinde cui și depinde ce fel de gustări oferim. Dacă sunt gustări sănătoase, le propunem copilului și oferim capacitatea de a alege. Sunt copii care mențin foarte bine o pauză alimentară, între mic dejun și prânz, el pur și simplu, nu are nevoie, iar noi din insistență și frica de a nu fi flămând, îi propunem gustări. Există copilași care nu pot menține această pauză alimentară, iar acest copil, are nevoie de gustări”, a explicat Daniela.

„Eu nu o să insist pe niște recomandări generalizate. Cuiva îi trebuie o gustare, altcuiva, niciuna. Depinde foarte mult de copil, de circumstanțe, dar gustările trebuie să fie sănătoase, indiferent de cât de des le dăm”, a adăugat nutriționista.

Îți este foarte teamă de infidelitate? Factori care cresc tendința de a înșela

Ar trebui să excludem din alimentație gustările dulci, pentru că ele provoacă tulburări de comportament, anxietate și frustrări frecvente: „La gustări este foarte important să nu ne jucăm cu carbohidrații pentru că, în scurt timp, ajungem la dereglări metabolice. Mă uit uneori prin coșul de cumpărături al oamenilor și observ anume momentul de gustări dulci, care este o problemă. Foarte mult cresc dereglările comportamentale la copii, ei devin mai anxioși, au dereglări de somn, au crize de anxietate și frustrări mai frecvente”.

Gustări care nu sunt recomandate pentru sănătatea intestinelor aranjate pe o masă de lemn

Dragostea de mamă, la pătrat! Cum decurge o zi din viața scriitoarei Tatiana Spînu, după ce a devenit mamă de gemeni - VIDEO

„Mamele spun că sunt alintați și nu înțeleg unde au greșit pentru că, le oferă toată grija și educația. De fapt, nu este alintătură, nu este vina părinților, este acțiunea zahărului, zi de zi, asupra receptorilor și asupra creierului. De aceea, intenția mea este să aduc acel mesaj, gustarea este aceeași mâncare, mai bine îi dau două linguri din mâncarea care a rămas, sau o bucățică de avocado, kiwi sau ou, un morcov, castravete, chiar și o bucățică de pește, pentru a fi nutritiv. Mereu trebuie să ne întrebăm:<<Ce a luat copilul meu din această gustare?>>. A fost doar pentru a-i atenua foamea sau ca să ofer ceva în organism, benefic pentru el”, a explicat specialistul. 

gustari, sanatate, pofta de mancare

A făcut înconjurul lumii pentru a fotografia femei. Descoperă povestea de succes a moldovencei Mihaela Noroc - VIDEO

Există copii, care la un moment dat, nu acceptă fructele, iar părinții cred că piureurile sunt soluția. Cu toate acestea, specialista nu este de acord cu această abordare. „Dacă vorbim despre un copilaș, care este un mâncător problematic, are doar 2 sau 3 produse preferate, restul nu le acceptă, este un copil anemic, atunci putem să apelăm la orice soluție pentru a aduce un aport nutritiv. Dacă este un copilaș care are o vârstă mai mare decât un an, el nu mai are nevoie de piureuri pentru că, ele nicidecum nu dezvoltă abilitățile motorii de masticație. Sunt niște calorii lichide, pe care eu nu le prea recomand, mereu va fi mai bun produsul natural decât cel fabricat”, a spus invitata.

Totodată, Palega a explicat care sunt top 5 alimente ce ar trebui să le consumăm. Totodată, a vorbit și despre cele pe care ar trebui să le excludem din alimentația noastră : „Orice tip de carne, pește, ouă, cașcaval, lactate, dar nu și laptele degresat, nuci, legume și fructe. Ar trebui să excludem toate alimentele dulci, iar aici mă refer la alimentele uscate, la terciurile care se dizolvă instant. Cu cât mai rapid se gătește, cu atât este mai puțin util. De asemenea, toți biscuiții care sunt doar pentru copii pentru că, nu există mâncare pentru copii, există doar mâncare sănătoasă pe care o poți împărți cu toată familia”. 

Articole din aceeasi categorie