02 iulie 2025, 13:52

Cauzele infecțiilor digestive și intoxicaților frecvente la copii pe timp de vară! Medicul de familie, Elmira Antoci, a explicat cum le putem preveni - VIDEO

În sezonul cald, toxiinfecțiile alimentare sunt tot mai frecvente, în special, în rândul copiilor. Mediciul de familie, Elmira Antoci, avertizează că fructele nespălate, legumele tratate cu pesticide sau carnea insuficient preparată termic pot duce la complicații severe. Cum previi astfel de situații, vezi în articolul de mai jos. 

Produsele de sezon (legume, fructe) pe de o parte aduc mulți nutrienți, iar pe de altă parte, din cauza lor, pot apărea și unele probleme digestive.„La copii, cel mai des sunt întâlnite intoxicațiile alimentare, și infecțiile gastrointestinale. Sunt două probleme majore, care nu sunt doar pentru perioada de vară, dar în general, în perioada când se încălzește timpul. La noi este un pic mai mult căldură”, a explicat medicul de familie. 

„Cel mai frecvent, intoxicațiile apar de la alimentele de origine animalieră și desigur, de la fructele și legumele care sunt prelucrate cu pesticide”, a subliniat specialistul. 

De asemenea, invitata a explicat care sunt măsurile de prevenire a intoxicațiilor:„Dacă vorbim de fructe și legume, cel mai bine e să le prelucrăm cu apă. Sunt mai multe rețete: apă cu oțet/cu sare/ sodă alimentară. La moment sunt și aparate de ozonificare a apei, care au un aspect de curățare superficială a produsului. Le puteți lăsa vreo 30 sau 40 de minute în apă rece, iar după asta le clătiți și le administrați. Dacă vorbim despre produsele de origine animalieră, cel mai bine e să fie proaspăt pregătite și să fie mâncat în timpul apropiat sau trebuie să le ținem în condiții de frigider”. 

Diana Ballerini nu mai e brunetă! Femeia de afaceri și-a schimbat total look-ul - FOTO

Toxiinfecţiile de cele mai multe ori apar din cauză că, produsul nu este pregătit corect sau este lăsat în temperatură caldă, iar atunci, bacteriile pot să apară în produs și să se înmulțească foarte repede. Pentru produsele de origine animalieră, este important ca acestea să fie preparate termic până la capăt. Mai puțin ar trebui să apelăm la produsele semi crude pentru că, în perioada caldă, aceste produse au un risc mai mare de dezvoltare a bacteriilor”.

„La copii, până la vârsta de 12 ani, chiar nu se recomandă să se administreze produse crude, fie pește sau carne. În general, printre cele mai întâlnite infecții de vară sunt cele care provoacă doar gastroenterite și care din păcate, trebuie să ducă la stări grave de deshidratare. Sunt copii care nimeresc chiar și în secția de reanimare. Pe vară se recomandă să gătim porții mici, pe care să le mâncăm la moment pentru că, sunt produse rezistente și la temperaturi reci, pe care poți să le păstrezi și în frigider, iar după asta, oricum poți să fac intoxicații alimentare”, a notat Elmira. 

Adrian Ursu și Irina Negară nu-și afișează fiica pe rețelele de socializare! Dezvăluirile interpretului: „Am ales să nu mimăm o familie fericită prin copii” - VIDEO

Chiar dacă avem acces la legume și fructe din belșug, ar trebui totuși să le consumăm dozat pentru că, ar putea provoca o pancreatită reactivă. 

„Dacă mâncăm multe crudități, este și un pericol în plus, putem să provocăm și o pancreatită reactivă, care provoacă un disconfort abdominal, ceea ce este de la cireșe, căpșuni. Dacă persoana deja suferă de o patologie gastrică, poate fi provocată o acutizare sau un reflux gastric, care strică calitatea vieții pacienților”, a explicat medicul de familie. 

Sursa Foto: Arhiva Pro TV