29.11.2024
Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Angela Stratulat, medic obstetrician-ginecolog: „Facem profilaxia prin 2 metode...” - VIDEO

Una dintre cele mai răspândite forme de cancer, cel de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV). Mai multe detalii, află din cadrul unui reportaj marca O Seară Perfectă. 

„Din anul 2017 în Republica Moldova a fost implementat un proiect prin care fetițele ce au împlinit 10 ani în anul curent, sunt invitate la vaccinare în cabinetul medicului de familie. Virusul papiloma uman este virusul ce provoacă 99 la sută dintre cazurile de cancer de col uterin. Prin vaccinare putem proteja atât viitorul fetițelor, cât și băieților pentru că, începând cu anul 2023, în Republica Moldova sunt invitați la vaccinare inclusiv băieți care au împlinit 10 ani”, a explicat Angela Stratulat, medic obstetrician-ginecolog.

Virusul papiloma uman este periculos atât pentru femei, cât și pentru bărbați, a notat medicul:„Virusul HPV afectează ambele sexe în mod egal. Ne putem infecta cu el, cel puțin o dată pe parcursul vieții, însă având în vedere sistemul imunitar care lucrează bine, majoritatea adulților trec prin această infecție și ea este autoeliminată. Însă, odată cu vaccinarea, riscurile sunt și mai reduse. Astfel, recomandăm vaccinarea ambelor sexe”. 

De asemenea, HPV poate provoca și alte tipuri de cancer, a mai menționat Angela Stratulat: „Acest virus este responsabil și de o parte din cancerele tractului digestiv superior, a faringelui, a limbii, au fost găsite cazuri în care a fost implicat virusul HPV”. 

Ce facem dacă cel mic refuză să mănânce? Medicul pediatru gastroenterolog Olga Tighineanu îți dă sfaturi sâmbătă, la iSănătate - VIDEO

Totodată, specialista a explicat de ce vaccinarea are loc înainte de începerea vieții sexuale. „Plus la toate, acest virus nu provoacă doar cancer, dar și verucile genitale, care este o boală la fel de incomodă. Prin vaccinare, protejăm copiiI și împotriva acestei boli. Conform protocoalelor internaționale, vaccinarea începe de la vârsta de 9 ani. Scopul vaccinării este de a preveni boala, respectiv, vaccinăm mult mai devreme decât debutul vieții sexuale, întrucât organismul să aibă timp să-și dezvolte anticorpi, iar atunci când organismul se va întâlni cu virusul adevărat, să aibă deja arme de luptă”, a notat medicul obstetrician-ginecolog.

Creează amintiri care vor dura toată viaţa într-o ambianţă de basm. Cum au fost decorate studiourile foto pentru sărbătorile de iarnă, dar şi ce surpriză pregăteşte Laurenţia Coptileţ - VIDEO

„Vaccinarea la moment este oferită până la vârsta de 26 de ani, dar în Statele Unite și în alte țări, se oferă separat, individual pentru fiecare pacient în parte, împreună cu medicul, până la vârsta de 46 de ani. Contraindicațiile sunt aceleași ca pentru toate vaccinurile. Se suportă bine, este ușor de făcut, se efectuează 2 doze până la vârsta de 16 ani și 3 doze dacă persoana a depășit vârsta de 16 ani, cu interval de 6 luni”, a spus Angela. 

Pe lângă vaccin, fiecare femeie ar trebui să efectueze periodic un screening: „Facem profilaxia cancerului de col uterin prin 2 metode, prin vaccinarea fetițelor, începând cu vârsta de 10 ani și prin screening-ul pentru cancerul de col uterin sau Testul Babes-Papanicolau, care se efectuează o dată la 3 ani pentru toate femeile, începând cu vârsta de 25 de ani și până la 62 de ani”. 

Pap Smear

Vaccinarea, dar și testul pot fi făcute la medicul de familie gratuit. „Este un test ușor de făcut, este gratuit la medicul de familie, ca și vaccinarea și este o metodă foarte bună de a depista precoce schimbările pe care le produce virusul HPV în colul uterin, până a ajunge la cancer pentru că, din momentul infectării până în momentul în care se vor dezvolta celulele canceroase, pot trece 5- 10 ani. Este un proces de lungă durată”.

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie