19.11.2020
Automedicatia si consecintele ei. Nu luati pastile ca pe bomboane, pentru orice durere!

Automedicatia este solutia cea mai la indemana pentru majoritatea. Unii aleg sa se autotrateze de raceala si durere de cap si de cele mai multe ori se bazeaza pe experiente anterioare sau pe informatiile gasite pe internet.

Grav este ca foarte multi parinti o aplica si in cazul copiilor lor, transformandu-i astfel in viitori adulti care vor evita sa apeleze la un specialist atunci cand starea de sanatate le-o impune.

Parintii trebuie sa acorde foarte mare importanta felului in care se comporta in preajma celui mic si cum il ajuta pe acesta sa faca fata unei stari de sanatate precare.

O tuse usoara, fara expectoratie sau o durere de cap nu presupune administrarea imediata a unui medicament, asa cum nici administrarea devitamine pentru cresterea sistemului imunitar nu inseamna ca cel mic nu va mai raci. Acest lucru doar le va crea copiilor falsa senzatie ca orice problema poate fi rezolvata cu o tableta, spun specialistii.

Cand e vorba de antibiotice lucrurile sunt si mai grave, de aceea ele trebuie administrate doar conform retetei primite de la medic. Utilizarea gresita si abuzul de antimicrobiene sunt principalele cauze ale aparitiei patogenilor rezistenti la medicamente. Aparitia si raspandirea patogenilor rezistenti la medicamente care au dobandit noi mecanisme de rezistenta ameninta capacitatea noastra de a trata infectiile comune. Un semnal de alarma foarte ingrijorator este raspandirea la nivel global a bacteriilor multirezistente si panrezistente (asa-zisele superbacterii), cauzand infectii care nu se pot trata cu medicamentele antimicrobiene existente, cum ar fi antibioticele.

Automedicatia ascunde multe riscuri si tocmai de aceea in educatia copiilor trebuie implementata ideea ca tratamentul potrivit este cel confirmat de un medic ca fiind eficient si sigur.

 

Articole din aceeasi categorie