În procesul de formare a eritrocitelor, nu doar fierul joacă un rol esențial, ci și vitamina B12. Astfel, deficiența de vitamina B12 provoacă anemie megaloblastică. „Anemia B12 deficitară reprezintă anemia provocată de lipsa vitaminei B12 în organism, care este importantă pentru producția globulelor roșii și funcționarea normale a sistemului nervos”, a explicat Angela Haruța, medic terapeut.
Organismul nu poate produce vitamina B12, astfel că ea poate fi obținută doar din alimentație sau suplimente.„Cauzele apariției carenței vitaminei B12 este o dietă vegetariană, deoarece vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală și o malabsorbție severă. Absorbția vitaminei B12 se produce în stomac și intestinul subțire, de aceea toate patologiile la nivelul acestor etaje pot provoca o absorbție dificilă a vitaminei B12”, a notat specialistul.
„O gastrită atrofică, o infecție cu helicobacter pilori, de asemenea și intervențiile chirurgicale, o rezecție de stomac sau de intestin și by-pass-ul gastric”, a continuat medicul.

O altă cauză ar fi o afecțiune autoimună în care organismul nu produce în cantitate suficientă o proteină esențială pentru absorbția vitaminei B12.„De asemenea, unele medicamente pot induce apariția anemiei prin carență de vitamina B12, cum ar fi: metformina, folosită la tratamentul diabetului, inhibitorii pompei de protoni, cum ar fi omeprazolul și pantoprazolul și folosirea îndelungată a antagoniștilor de receptori H2”.
Totodată, medicul a enumerat simptomele anemiei:„Simptomele anemiei B12 deficitare pot fi nevăzute la început, dar pe urmă să ne inducă niște probleme majore. Primele simptome pot fi: o oboseală cronică, o inapetență, stare de rău generală, poate apărea paloarea tegumentelor, senzația de amorțeală și furnicături în mâini și picioare. De asemenea, pot apărea tulburări cognitive, cu pierderea memoriei, concentrației”.
Un simptom caracteristic care poate apărea este înroșirea și senzația de arsură la nivelul limbii.„Diagnosticul anemiei B12 deficitare este stabilit în baza la o hemoleucogramă, unde avem un nivel mai scăzut de globule roșii, unde predomină macroglobulele”, a explicat Angela.
Ulterior, se stabilește tipul anemiei prin excluderea celei fierodeficitare și prin măsurarea nivelului de vitamina B12.„În situațiile severe, desigur, se intervine cu aplicarea tratamentului intramuscular. În situațiile mai ușoare, se ajustează prin pastile peroral”, a continuat Haruța.
Suplimentele cu vitamina B12 se administrează în funcție de cauza anemiei și de caracteristicile individuale ale persoanei.„Prevenim prin informarea persoanelor care vor să devină vegeteriene sau vegane, să aibă în vedere că ei trebuie să se monitorizeze dată la 6 luni, un an, prin analize, și la necesitate să fie suplinite prin pastile. Persoanele care sunt după intervenții chirurgicale, trebuie anunțate că poate apărea deficitul și la fel să monitorizeze anual sub tutela medicilor”, a notat specialistul.
Pentru un adult, doza necesară de vitamina B12 este de 2,4 micrograme, iar aceasta se găsește exclusiv în alimentele de origine animală. Pentru vegani, o opțiune sunt produsele fortificate cu vitamina B12.

SURSĂ FOTO: Google