Carbohidratii se impart in 3 categorii principale: zahar, amidon, fibre. „Ei se impart in trei categorii principale: zahar - o forma simpla de carbohidrati cu eliberare rapida (zaharuri, fructoza, sucroza, lactoza) prezenta in anumite alimente precum fructe sau legume; amidon - carbohidrati complecsi care se elibereaza treptat; fibre - de asemenea carbohidrati complecsi care se absorb lent si contribuie la o digestie sanatoasa”, a explicat nutritionista.

De asemenea, specialista a mentionat faptul ca acesti macronutrienti mai pot fi impartiti in functie de indicele glicemic.
„Carbohidratii pot fi, de asemenea, impartiti in doua categorii, in functie de indicele glicemic. Acesta poate fi scazut, in cazul unor alimente neprocesate, precum fructele, leguminoasele si cerealele integrale, sau ridicat - produse rafinate precum dulciurile, painea alba, bauturile indulcite cu zahar, produsele de patiserie si altele. Asadar, principalul scop al carbohidratilor este de a conferi energie, mare parte dintre acestia fiind descompusi sau transformati in glucoza pentru a fi utilizati imediat, sau in grasime, care actioneaza ca o rezerva de energie ce poate fi utilizata ulterior, la nevoie”, a povestit Irina Aniri.

In cele din urma, nutritionista a dezvaluit care sunt, de fapt, carbohidratii sanatosi: „Exista o multitudine de alimente care contin carbohidrati sanatosi. Iata cateva dintre cei mai recomandati: toate legumele - se recomanda consumul zilnic a unei varietati cat mai mari de legume, de la frunze pana la boabe; toate fructele - la fel ca in cazul legumelor, este indicata o varietate cat mai mare de fructe pe zi, acestea fiind recomandat sa fie consumate crude, fara adaosuri; nuci si seminte – consumate crude si proaspete, nucile si semintele reprezinta o sursa importanta de carbohidrati sanatosi; cereale integrale - optati pentru cereale integrale, fara adaosuri, acestea fiind bogate in fibre alimentare care asigura o digestie optima, previn constipatia si prelungesc satietatea. De asemenea, sunt importante in alimentatie si pseudo-cerealele, precum hrisca sau quinoa, bogate in proteine si carbohidrati sanatosi”.
