„În prezent, cele mai eficiente metode de albire a dinților sunt albirea cu laser și albirea cu ajutorul capelor personalizate. Albirea cu laser, efectuată în cabinetul stomatologic, oferă rezultate imediate și de lungă durată, datorită acțiunii accelerate a gelului de albire. Albirea cu cape, realizată acasă, este o bună alternativă, însă necesită o mai mare implicare din partea pacientului”, a spus medicul stomatolog Vladislav Crilic.
Totodată, specialistul a explicat diferența dintre albirea profesională, efectuată la cabinet, și albirea acasă:„Albirea dentară la cabinet permite pacientului să obțină în decurs de câteva ore un zâmbet imaculat. Această procedură se realizează cu ajutorul sistemului de albire Polus. În timpul sesiunii, pe dinți este aplicat gelul, pe care în continuare, acționează lumina ultravioletă. Gingiile și buzele sunt protejate cu măști gingivale speciale. Pe toată durata procedurii, pacientul este supravegheat de către medicul stomatolog”.

„Albirea dentară acasă, poate fi realizată în mod independent. Pentru acest tip de albire, medicul stomatolog, după dimensiunile individuale, realizează gutiere din silicon, în care pacientul introduce gelul de albire și le poartă câteva ore pe zi. Minusul acestei proceduri este că pacientul nu se află sub monitorizarea medicului stomatolog, care ar putea interveni în caz de necesitate. Noi, medicii stomatologi, optăm pentru albirea la cabinet, unde pacientul poate realiza procedura în siguranța și poate obține rezultatele dorite”, a explicat Crilic.
Totodată, procedura este individuală și depinde în mare parte de tipul petelor:„Protocolul de albire este individualizat în funcție de etiologia petelor. Pentru pigmentații extrinseci (cafea, tutun) albirea dentară profesională la cabinet oferă rezultate predictibile și rapide. În cazul fluorozei, indicația pentru albire trebuie stabilită cu prudență, având în vedere că în unele cazuri poate accentua demineralizările. O evaluare prealabilă a severității fluorozei este esențială. Pentru a alege cea mai bună metodă de albire, este esențial să te consulți cu medicul dentist. El va evalua starea dinților tăi și îți va recomanda tratamentul cel mai potrivit”, a menționat specialistul.

Sensibilitatea dentară și iritația gingivală sunt cele mai comune reacții adverse, în cazul albirii dinților: „Cele mai comune reacții adverse ale procedurilor de albire sunt sensibilitatea dentară și iritația gingivală. Aceste efecte sunt, în majoritatea cazurilor, temporare și ușoare. În timpul procedurii de albire profesională la cabinet, gingiile sunt protejate pentru a minimiza riscul de iritație”.
„Efectele procedurii de albire dentară profesională pot dura până la 2 ani, dar sunt influențate semnificativ de obiceiurile de viață ale pacientului”, a continuat medicul.

Și vedetele suferă de burnout! Geta Burlacu - mărturisiri sincere despre perioada dificilă prin care a trecut - VIDEO
Totuși există anumite condiții care pot împiedica obținerea rezultatelor dorite: „Există anumite condiții care pot împiedica obținerea rezultatelor dorite sau pot chiar dăuna sănătății orale. Printre acestea se numără sarcina, alăptarea, sensibilitatea dentară sau gingivală, alergiile la peroxid, cariile, retracția gingivală, eroziunea dentară, precum și prezența lucrărilor dentare din ceramică. De asemenea, albirea dentară nu este recomandată adolescenților sub 16 ani, a căror dantură nu este încă complet dezvoltată”.
Consumul de alimente și băuturi colorate, pot reduce efectul procedurii de albire. „Stilul de viață influențează semnificativ durata albirii. Pentru a menține dantura albă mai mult timp, periați dinții de două ori pe zi și reduceți consumul de alimente și băuturi colorate. Astfel, puteți prelungi rezultatele tratamentului până la doi ani”, a spus medicul.

SURSĂ FOTO: Dentus•Dentino