29.11.2023
A fost organizat al V-lea Congres National de Gastroenterologie si Hepatologie din Republica Moldova. Care a fost scopul acestuia, dar si cum prevenim bolile sistemului digestiv, afla de la medicul gastroenterolog, Eugen Tcaciuc - VIDEO

Noile provocari din domeniul gastroenterologiei au fost discutate la un congres mare despre care vei afla de la profesorul Eugen Tcaciuc, care a fost invitat in cadrul emisiunii O Seara Perfecta.

„Congresul il facem o data la 5 ani, dar in fiecare an facem si conferinta. Investim foarte mult in educatia medicilor. Chiar si in cazul congresului actual, scopul este de a familiariza medicii practicieni cu metodele noi de diagnostic si tratament. Disciplina de gastroenterologie de la Universitatea de Medicina a carui sef sunt, Societatea de Gastroenterologie si Hepatologie din Republica Moldova, investim mult in educatia medicilor. Practic lunar avem cate un seminar, simpozion sau conferinta”, a mentionat Eugen Tcaciuc, gastrolog.

In acest an a fost organizat un eveniment ce poarta numele de - „Congresul National de Gastroenterologie si Hepatologie”: „National, insa in acest an am reusit sa il facem international deoarece am avut 20 de speakeri internationali, 12 din Romania si 8 din alte tari europene. Am reusit sa prezentam medicilor practicieni tot ce este nou, pe de-o parte. Pe de alta parte, sa facem relatii mai stranse cu colegii din alte tari pentru colaborare”.

O scrisoare a lui Ben Affleck pentru Jennifer Lopez, de acum 21 de ani, dezvaluita de artista: „Viata e dura, dar tu esti dulce"

Bianca Dragusanu si-a facut o noua interventie estetica si le-a aratat fanilor cum arata acum. Fosta prezentatoare a apelat la procedura „cat eye”

La Congresul National de Gastroenterologie si Hepatologie au fost prezenti peste 350 de participanti, ceea ce reprezinta un adevarat succes. „Am avut 3 sesiuni concomitente. Imi faceam griji ca nu vor incapea toti. O sa il facem mai des”, a spus Eugen Tcaciuc, gastrolog.

Tcaciuc a povestit si cat de mult a avansat medicina la nivel mondial in ultimii 20 de ani, dar si in ultimii 10 ani, la noi in tara: „In ultimii 5-10 ani a avansat si in Moldova. Noi avem o cu totul alta medicina decat acum 10 ani. De aproape 10 ani facem transplant hepatic. Din 2014 este aprobat un tratament nou in hepatita virala. Pentru virusul B la fel se da tratament antiviral. La nivel mondial sunt descoperiri foarte serioase”.

Pentru a nu ne confrunta cu probleme ale sistemului gastroenterologic trebuie sa tinem cont de cateva recomandari. „Trebuie de respectat orarul meselor, cel putin 3 mese pe zi. Este la moda acum si postul intermitent, dar eu ca doctor ma tem de lucrurile care sunt la moda, am uit la ele cu rezerva. De asemena, alimentatia trebuie sa fie sanatoasa, carnea procesata nu trebuie sa o consumam, carnea afumata nu trebuie sa o consumam. Neaparat trebuie sa fie legume si fructe. Dulciurile trebuie sa fiea acoperite din fructe, legume neaparat trebuie sa fie. Reducem hidrocarburile, grasimile de provenienta animala, plus sport”, a spus in cele din urma Eugen Tcaciuc.

Articole din aceeasi categorie