23.10.2024
6 motive surprinzătoare pentru care mănânci prea mult

Nu reușești să-ți dai seama de ce îți este foame tot timpul? Vei fi surprinsă să afli că unele activități care par să nu aibă legătură cu apetitul îți pot afecta felul în care mănânci.

Învață să recunoști următoarele semne și să le combați înainte să descoperi că rochia ta preferată nu ți se mai potrivește:

1. Pierzi ore importante de somn

Lipsa de somn îți poate crea dificultăți în a-ți menține greutatea. Când ești obosită, corpul tău dispune de o cantitate mai scăzută de leptină, proteina care îți controlează apetitul și greutatea. Asta înseamnă că simți mai mult senzația de foame și arzi caloriile mai încet. Nivelul de cortizol crește și el, ceea ce te face să ai poftă de carbohidrați. De asemenea, corpul tău este mai puțin eficient în eliminarea zahărului din sânge, așa că o mai mare parte din mâncare va fi depozitată ca grăsime.

2. Mâncarea pe care o consumi nu este sățioasă

Este important să mănânci o cantitate suficientă de mâncare în fiecare zi, dar contează și ce fel de lucruri mănânci. Pentru a te simți mai plină și pentru a evita excesele, încearcă să consumi mai multe proteine și fibre, mâncând fructe și legume, care sunt sățioase și se digeră mai lent, așa că te vei simți satisfăcută pentru mai mult timp.

3. Pui mâncarea pe farfurii mari

Cu cât farfuria este mai mare, cu atât mai mare este cantitatea de mâncare pe care o punem pe ea. Studiile au arătat că, atunci când oamenilor li se oferă porții mari, ei mănâncă mai mult chiar dacă nu le place foarte tare mâncarea și chiar dacă nu au nevoie să mănânce atât de mult. Dacă nu îți controlezi porțiile, îți va fi foarte greu să îți controlezi greutatea, așa că nu trebuie să îți umpli farfuria. Mănâncă încet și concentrează-te pe această activitate, pentru a-i da timp creierului să proceseze ceea ce consumi.

Primele declarații ale lui Gerard Piqué despre divorțul de Shakira: „Adevărul nu a fost spus aşa cum s-a întâmplat”

4. Reduci prea mult nivelul de carbohidrați din dietă

Dietele scăzute în carbohidrați par să ofere o soluție simplă pentru pierderea în greutate, însă există dovezi că acestea te-ar putea face, de fapt, să mănânci mai mult decât ai nevoie. Dacă sări peste carbohidrați la prânz, îți va fi foarte greu să nu compensezi la masa de seară. În mod ideal, carbohidrații ar trebui să acopere cam jumătate din caloriile pe care le consumi. Lipsa carbohidraților îți poate reduce nivelul de serotonină, ceea ce îți va crește apetitul. Există carbohidrați „buni”, cum ar fi cei din fructe, legume și cereale integrale, precum și carbohidrați „răi”, ce se găsesc în biscuiți și prăjituri.

5. Mănânci ciocolată în momente nepotrivite

Un studiu recent a arătat că oamenii care consumă ciocolată pe stomacul gol sunt mult mai predispuși la dezvoltarea unei pofte psihologice de ciocolată (foamea face orice mâncare bogată în calorii să aibă gust foarte bun, deci îți vei dori mai mult). Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la ciocolată cu totul, dar păstreaz-o pentru desert.

Horoscop 23 octombrie 2024. O veste neașteptată ar putea schimba cursul zilei pentru o zodie

6. Mănânci în fața televizorului

Dacă te-ai obișnuit să mănânci în timp ce te uiți la televizor, te expui la două riscuri: în primul rând, creierul tău asociază automat televizorul cu mâncarea, deci vei avea senzația de foame de câte ori te așezi în fața lui; în al doilea rând, vei fi concentrată pe televizor și nu-ți vei da seama că ai mâncat destul.

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie