12.06.2019
5 sfaturi importante pentru un cuplu care nu obtine sarcina pe cale naturala
Hotararea de a avea un copil este de mult luata, dar a trecut un an si... nu s-a intamplat nimic. Potrivit lui Andreas Vythoulkas, medic specialist in obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate spune ca este cazul sa va adresati unui doctor. Nu mai e de asteptat, pentru ca timpul curge, de obicei, in defavoarea voastra.

Da, este adevarat, faptul ca nu s-a putut obtine o sarcina pe cale naturala poate naste un sentiment de frustrare. Si este firesc sa fie asa. Insa nu trebuie sa fie o capitulare. Pe de o parte, pentru ca poate la mijloc se afla cauze de natura medicala care, o data rezolvate, fac posibila obtinerea sarcinii, iar pe de alta parte, pentru ca medicina moderna are solutii si pentru cazurile in care pare ca ele n-ar mai exista. Iata care sunt cele mai importante sfaturi de care ar trebui sa tina cont un cuplu care nu a putut obtine o sarcina pe cale naturala.

Adresati-va unui specialist in infertilitate

Din pacate, marea majoritate a cuplurilor din Romania care sufera de infertilitate nu stiu cui sa se adreseze pentru rezolvarea acestei probleme. Sau nu se adreseaza specialistului potrivit. „Datele statistice arata ca 91% dintre cuplurile care nu reusesc sa obtina o sarcina pe cale naturala, se adreseaza ginecologului.”, afirma dr. Andreas Vythoulkas. In mod corect, de efectuarea investigatiilor, stabilirea diagnosticului, prescrierea si urmarirea tratamentelor pentru fertilitate se ocupa specialistul in infertilitate. Acelasi care, in functie de rezultatele obtinute, poate recomanda si fertilizarea in vitro, alegand tehnica potrivita pentru respectivul cuplu.

Efectuati toate analizele recomandate de specialist

De stabilirea unui diagnostic corect depinde eficienta tratamentului si, desigur, atingerea obiectivului: obtinerea unei sarcini. Si investigatiile si tratamentele sunt, intr-adevar, costisitoare. Dar nefiind vorba despre tratarea unei... faringite (sa zicem) sau de extractia unei masele, costurile sunt justificate. Apoi, sincer vorbind, uneori chiar pretul poate face diferenta in ceea ce priveste standardele de calitate si rezultatele tratamentelor.

Nu va asteptati sa aveti aceleasi rezultate ca ale altor cupluri

In primul rand trebuie de tinut cont de faptul ca nici cauzele si nici conditiile nu pot fi identice cu ale cuplurilor pe care le luati ca etalon. Cheia reusitei o reprezinta abordarea personalizata a fiecarui cuplu si solutiile individualizate. In acest mod de lucru sta intreaga stiinta si pricepere a unui specialist in infertilitate.

Sustineti-va unul pe celalalt in aceasta „lupta”

Poate ca ati observat, permanent s-a facut referire la persoana a doua plural. Infertilitatea nu este doar problema unuia sau a celuilalt partener, este problema cuplului. Astfel, totul se desfasoara in tandem, de la efectuarea investigatiilor si pana la luarea unor decizii. Intregul proces este, fara indoiala, unul stresant. Iar stresul este ultimul lucru de care au nevoie cei doi parteneri. De aceea devine si mai importanta sustinerea emotionala reciproca si incurajarile. Ganditi-va permanent la ziua in care – tot impreuna – va veti bucura de venirea pe lume a copilului vostru. Cand toate eforturile de pana atunci vor fi devenit... istorie.

Nu va descurajati, perseverati!

Ajunsi la etapa procedurii de fertilizare in vitro este bine sa stiti, inca de la inceput, ca nimeni nu poate garanta reusita de la prima incercare. Si nu toate cuplurile au aceeasi sansa de reusita. Lucrurile acestea le veti discuta cu specialistul, bineinteles. „Daca unele au premise de a obtine o sarcina viabila intr-un timp scurt, pentru altele ar putea fi necesare mai multe cicluri de tratament sau mai multe proceduri.”, a declarat dr. Andreas Vythoulkas. Perseverenta, puterea de a continua si sacrificiile facute in toata acesata perioada vor fi rasplatite pana la urma. Stau dovada cupluri care nu au renuntat la visul lor nici dupa 3 sau chiar 5 ani de tratamente, nici dupa 3, 5 sau chiar 8 fertilizari esuate, dar care azi isi tin in brate copiii.

Te-ai ciocnit cu asemenea situatie?

Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie