Cătălina Osoianu, reporter Pro TV și medic rezident a explicat: „O sursă extraordinară de nutrienți sunt nucile și semințele. Consumate ca gustare, fie în diferite produse alimentare sau salate, acestea numaidecât trebuie să fie prezente în alimentația ta. Un lucru important despre semințe și nuci este hidratarea, despre care posibil că ai auzit, dar astăzi îți povestesc mai multe. Avem mai multe etape a hidratării nucilor și semințelor. Prima etapă este să alegem produsele care pot fi hidratate”.

De asemenea, Cătălina a adăugat:„Din semințe pot fi hidratate cele de dovleac, de floarea-soarelui, de chia, de in și desigur, cele de susan. Cele de dovleac vor fi hidratate aproximativ 6-8 ore, iar mai puțin, circa 4-6 ore, ar fi pentru semințele de floarea-soarelui și cele de susan. Pe când, cele de chia și de in, nu necesită o hidratare îndelungată, este suficient ca să se formeze acel compus gelatinos, 15-30 de minute este suficient.”
TIMPUL DE HIDRATARE A SEMINȚELOR:
6-8 ore – de dovleac;
4-6 ore – de susan și floarea-soarelui;
15-30 minute – de chia și de in.
Iar despre timpul de hidratare a nucilor aceasta a explicat: „Ce ține de nuci, timpul lor de hidratare depinde foarte mult de duritatea nucii. Astfel, cu cât ea este mai dură, cu atât necesită un timp mai mare de hidratare. Cele care necesită un timp mai lung de hidratare, aproximativ 6-8 ore, sunt migdalele, fisticul și alunele de pădure. Urmează apoi nucile de Brazilia și nucile grecești. Aici, dacă le hidratăm mai mult de 6 ore riscăm să degradăm uleiurile din aceste nuci. Și cele care sunt mai moi, cum sunt nucile caju, necesită cam 2-3 ore de hidratare”.

TIMPUL DE HIDRATARE A NUCILOR:
6-8 ore – migdale, fistic, alune de pădure, arahide;
4-6 ore – nuci de Brazilia, nuci grecești;
2-4 ore – nuci macadamia, caju.
Cătălina Osoianu a explicat și care este procesul de hidratare a nucilor și semințelor: „După ce am ales nucile sau semințele, pe care dorim să le hidratăm, este important ca noi în primul rând să le spălăm sub un jet de apă. Prin spălarea nucilor, înainte de a fi hidratate, noi eliminăm acele impurități care pot fi în ambalajul în care se păstrează aceste migdale. După ce deja le-am spălat, desigur că scurgem apa. Următoarea etapă, desigur că turnăm apă la temperatura camerei și lăsăm nucile la hidratare pentru timpul corespunzător nucii”.

Opțional, în apa de hidratare se pot adăuga:
1. 1/2 linguriță de sare la 1 litru de apă;
2. 1 linguriță de suc de lămâie la 1 litru de apă;
3. Un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu (pentru migdale, nuci grecești și alune).
Un mit despre hidratare este că acest proces ar crește valoarea nutritivă a nucilor și semințelor. De fapt, hidratarea nu adaugă nutrienți noi, ci doar reduce parțial antinutrienții și facilitează absorbția unor minerale precum fierul, zincul și calciul: „Acești antinutrienți sunt compuși care apără nucile și semințele de dăunători. Dar, odată consumate, în interiorul organismului aceste substanțe pot să împiedice absorbția substanțelor nutritive în organism. Din acest motiv, prin hidratare noi excludem acidul fitic și taninurile, care sunt acei antinutrienți. După ce au stat la hidratare 6-8 ore, în cazul migdalelor, desigur că scurgem apa, putem să le mai clătim o dată și le consumăm imediat în stare proaspătă sau le putem usca la temperaturi scăzute pentru a le consuma mai târziu”.

Opțional, semințele și nucile hidratate pot fi uscate în cuptor la temperaturi sub 50°C: „Același proces îl putem face și cu alte tipuri de nuci și semințe pe care le preferați”.
Nucile și semințele sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase (omega-3 și omega-6), proteine vegetale, fibre, antioxidanți și fitonutrienți. De asemenea, furnizează vitamine și minerale esențiale, precum magneziu, zinc, fier, calciu, seleniu, vitamina A și complexul B, contribuind la sănătatea inimii, creierului și digestiei: „Un mic apropo, chiar dacă sunt extrem de sănătoase sunt și extrem de calorice, de aceea este important să le consumăm cu limită, ceea ce ar însemna aproximativ 1-2 linguri de semințe sau 30 de grame de nuci, adică echivalentul a unui pumn mic”.
Se recomandă consumul a 1-2 linguri de semințe sau 30 de grame de nuci pe zi.
SURSA FOTO: ARHIVA PERSONALĂ