10.10.2019
Pretul platit de Joaquin Phoenix pentru rolul magistral din „Joker”: A slabit 23 de kilograme, a devenit obsedat de greutate si s-a certat cu De Niro la filmari
Joaquin Phoenix este deja favorit la Oscar dupa rolul fabulos din „Joker”. In spatele interpretarii sale coplesitoare stau multe eforturi si sacrificii.

Heath Ledger ne-a lasat mostenire un Joker dement, pus pe sotii morbide si mortale, un autointitulat agent al haosului. Inteligent, sclipitor, malefic, a fost cel mai bun Joker din istorie. 

Dar ceea ce face acum Joaquin Phoenix in „Joker” este cu totul altceva: geneza personajului sau ne arata cat de subtire poate fi linia dintre umor si nebunie, dintre slabiciune si forta, calm si violenta, dintre ordine si haos. Un singur om, desconsiderat de toti cei din jurul sau, intoarce lumea pe dos si zguduie intreg sistemul - o lectie pe care am mai primit-o si de-a lungul istoriei, fara sa tragem, insa, toate invatamintele necesare, considera eva.ro.

Eroul lui Heath era diabolic si jucaus, inteligent si perfid - te seducea, dar tot il urai. Jokerul lui Joaquin, firav, plapand, costeliv - iti provoaca mila si te atrage repede de partea lui. Nu-i amuzant, desi rade compulsiv. E un clovn singur si trist, o victima care indura pana cand da de gustul razbunarii si isi face singur dreptate.

Heath a facut cel mai bun Joker din istorie, dar Joaquin l-a dus si mai sus si i-a adaugat o profunda dimensiune umana. Joker este un om singuratic, neinteles si prigonit care incepe sa riposteze si distruge totul in jurul sau, decis sa arda lumea asta lipsita de empatie in care nimeni nu mai e dispus sa se puna in locul celuilalt. Suna cunoscut? E lumea pe care o lasi putin deoparte cand intri in cinematograf si in care te vei intoarce cu mintea zob dupa ce faci cunostinta cu Joker - aceeasi tensiune sociala, aceeasi societate fracturata, aceiasi politicieni si imbogatiti cinici care traiesc doar pentru ei, in vreme ce oamenii simpli acumuleaza frustrari, iar scanteia care va genera explozia pare inevitabila.

Desi parea imposibil ca altcineva sa poata scoate mai mult din acest clovn decat regretatul Heath Ledger, Joaquin Phoenix isi demonstreaza inca o data forta strivitoare, ducand nebunia pana la nivelul la care simti ca ai intrat intr-un ospiciu, nu intr-o sala de cinema. Oscarul ar trebui sa fie al lui. Este un rol pentru care Joaquin a pus in fiecare gest intreg talentul sau urias, pentru care a muncit si a indurat mult. A facut sacrificii. A slabit enorm pana au inceput sa-i iasa coastele si sira spinarii, s-a certat cu Robert De Niro. Dar a scos tot din clovnul lui. Si i-a dat suflet.

Cand a inceput sa lucreze pentru „Joker”, Heath Ledger a stat o luna intr-o camera de hotel din Londra si a experimentat toate gesturile si tonul vocii personajului sau.

Joaquin Phoenix a abordat la fel misiunea sa. Actorul in varsta de 44 de ani a dezvaluit pentru Associated Press ca a slabit 23 de kilograme si ca devenise obsedat de greutatea sa; in fiecare zi urmarea cantarul ca sa vada daca a mai dat jos cateva grame. Dar au fost si lucruri pozitive cand a slabit. „Cand atingi obiectivul de slabit, totul se schimba. Cel mai greu e sa te trezesti in fiecare dimineata si sa fii obsedat de 100 de grame. Dezvolti un fel de tulburare”, a spus el.

Pe masura ce slabea, starul se astepta sa resimta schimbari hormonale si sa se confrunte cu o foame salbatica, dar a avut o surpriza placuta: „Cred ca lucrul interesant este ca asteptam ca pierderea in greutate sa-mi dea insatisfactie, foame, un soi de vulnerabilitate si o slabiciune. Dar ceea ce n-am anticipat a fost acest sentiment de fluiditate pe care l-am simtit fizic. Am simtit ca puteam sa-mi folosesc corpul in feluri in care altadata nu eram in stare. Si cred ca am alunecat intr-o miscare fizica ce a inceput sa reprezinte o parte importanta a personajului.”, a explicat Phoenix.

Joaquin a dezvaluit pentru Access Hollywood ca nu a slabit infometandu-se: „N-a fost doar un mar pe zi. Nu, am mancat salata verde si fasole verde fiarta. E ceva ce am mai facut inainte si am fost supravegheat de un doctor care s-a asigurat ca sunt bine.

In septembrie, actorul a declarat pentru revista Total Film ca a tinut un regim foarte dificil: „Era o dieta oribila. In luna mai, am inceput sa mananc foarte sanatos. Adica doar salate, foarte putin sos. Legume la abur. Apoi, exercitii fizice.

Asta m-a adus la o anumita greutate. Apoi am trecut la o dieta extrema, cu salata verde si fie fasole verde, fie sparanghel la abur, apoi un mar. Si asta doar o data pe zi”, a povestit Phoenix pentru revista Total Film. Actorul a mai spus ca, la un moment dat, aceasta dieta extrema l-a afectat psihic. 

Regizorul Todd Phillips nu l-a ajutat, insa, deloc in chinuitorul proces de transformare fizica, ba dimpotriva, lasa mereu pungi cu covrigei sarati prin preajma lui: „Todd avea nenorocitii aia de covrigei pe care ii ador. Avea o gramada de pungi in biroul lui! A fost foarte dificil”, a povestit actorul.

Pe langa chinuitoarea metamorfoza fizica prin care a trecut a fost o provocare pentru Joaquin, ci si colaborarea cu Robert De Niro: cei doi s-au luat la cearta in timpul filmarilor.

Todd Phillips a povestit pentru Vanity Fair ca Phoenix si De Niro (76 de ani) au metode diferite de lucru si ca acestia au intrat in conflict. Regizorul in varsta de 48 de ani a spus ca Phoenix s-a enervat cand i s-a spus ca De Niro vrea sa faca o sedinta in care sa citeasca impreuna scenariul. „Bob (Robert De Niro, n.r.) m-a sunat mi-a zis: „Spune-i ca e actor si ca trebuie sa fie aici, as vrea sa aud tot filmul, ne strangem toti intr-o sala si doar il citim”.”, a povestit Phillips.

„Eram intre ciocan si nicovala, pentru ca Joaquin zicea: „Pe dracu, nici nu ma gandesc sa merg la citirea scenariului”, iar Bob zicea: „Eu fac citirea inaintea sa filmez, asa facem”, a continuat regizorul.

Cum s-a incheiat „razboiul”? Citirea scenariului s-a facut la biroul lui De Niro din New York. Phoenix mormaia intruna, iar De Niro i-a zis ca trebuie sa vorbeasca intre patru ochi. „El era in fata lui Bob si tot zicea „Nu pot, trebuie sa ma duc acasa”, pentru ca se simtea rau dupa citirea aia, nu i-a placut deloc”, a spus regizorul.

De Niro si Phoenix au discutat barbateste despre neintelegerile lor, apoi Robert l-a asigurat pe regizor: „O sa fie bine.”

Ambii actori au declarat ca discutia lor a fost scurta: „Nu mi-a placut sa vorbesc cu el pe platou. In prima zi ne-am salutat si mai mult de atat nu prea am vorbit”, a spus Phoenix. 

De Niro a confirmat: „Personajul lui si al meu nu prea au multe in comun, nu trebuia sa vorbim despre orice. Ne-am zis doar: „Fa-ti treaba. Sa ne purtam precum personajele. E mai simplu si nu vorbim. N-avem niciun motiv pentru asta”.”

In pofida racelii dintre ei, Phoenix a avut numai cuvinte de lauda pentru De Niro, pe care l-a numit actorul sau preferat. El a marturisit ca s-a inspirat pentru rolul sau si din modul in care legendarul actor se pregateste atunci cand joaca.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie