13.03.2022
Misterul superiahtului de 700 de milioane de dolari blocat in Italia: „Toata lumea ii spune iahtul lui Putin, dar..." - FOTO

Multa lume ar vrea sa stie cui apartine iahtul Scheherazade, ancorat in Toscana si aflat sub investigatia oficialilor italieni. S-a crezut ca superiahtul blocat in Italia ar fi al lui Vladimir Putin, dar informatia nu a fost confirmata oficial. Iahtul ancorat in Toscana, despre care se crede ca ar fi al lui Putin, a fost evaluat la aproximativ 700 de milioane de dolari.

In Marina di Carrara, un orasel italian de pe coasta toscana, unul dintre cele mai mari si mai scumpe super-iahturi din lume – numit Scheherazade – este supravegheat de politia italiana. Vasul este aproape la fel de lung cat un distrugator american. Iahtul, al carui cost este estimat de site-ul SuperYachtFan la aproximativ 700 de milioane de dolari, are doua heliporturi.

In interior, arata fotografiile furnizate de un fost membru al echipajului, se afla o piscina cu un acoperis retractabil, care se transforma in ring de dans. Apoi, evident, mai este sala de sport complet echipata si instalatiile sanitare placate cu aur din bai, scrie libertatea.ro.

Atunci cand nava a sosit in port, muncitorii au ridicat o bariera metalica inalta pe mal pentru a ascunde partial iahtul de privitori. Unii localnici au remarcat ca nu au mai vazut asa ceva pentru alte ambarcatiuni.

De ce se crede ca superiahtul blocat in Italia ar fi al lui Putin

In lumea selecta a celor mai mari superiahturi (doar 14 care au o lungime de cel putin 140 de metri), Scheherazade este singurul fara un proprietar probabil identificat public.

Acest lucru a starnit speculatii ca proprietarul ar putea fi un miliardar din Orientul Mijlociu sau un rus cu multe conexiuni politice, posibil chiar Vladimir Putin.

Capitanul navei, Guy Bennett-Pearce, cetatean britanic, a negat insa ca Putin ar fi proprietarul sau ar fi fost vreodata pe iaht.

„Nu l-am vazut niciodata. Nu l-am intalnit niciodata', a spus el, potrivit New York Times. El a adaugat, intr-un interviu telefonic de pe iaht, ca proprietarul acestuia nu se afla pe nicio lista de sanctiuni.

Nu a exclus faptul ca proprietarul ar fi rus, dar a refuzat sa spuna mai multe despre identitatea acestuia, invocand un „acord de confidentialitate'.

Ce spune capitanul „iahtului lui Putin”, ancorat in Toscana

Capitanul Bennett-Pearce a declarat ca anchetatorii italieni au urcat la bord vineri si au examinat o parte din documentele navei. „Ei cauta cu atentie. Se uita la fiecare aspect', a spus el. „Nu sunt politistii locali care vin aici, ci oameni in costume negre'.

O persoana familiarizata cu situatia, care a vorbit sub protectia anonimatului, a confirmat ca politia financiara italiana a deschis o ancheta. Luni seara, capitanul Bennett-Pearce a declarat ca nu a avut „alta optiune' decat sa predea autoritatilor italiene documentele care dezvaluie identitatea proprietarului.

„Nu am niciun fel de indoiala ca acest lucru va curata vasul de toate zvonurile si speculatiile negative', a scris el intr-un mesaj adresat unui reporter al New York Times.

„Iahtul lui Putin', numele folosit pentru o nava misterioasa si ultraluxoasa

Unele dintre cele mai mari superiahturi sunt detinute de rusi care nu se afla pe lista de sanctiuni. Al doilea ca marime din lume, Eclipse, care are un sistem de aparare antiracheta si un minisubmarin, este detinut de Roman Abramovici, miliardarul care tocmai a anuntat ca isi vinde participatia la clubul britanic de fotbal Chelsea.

Pe unde s-a plimbat „iahtul lui Putin”

Nava Scheherazade este inregistrata in Insulele Cayman, iar proprietarul sau, Bielor Assets Ltd., este inregistrat in Insulele Marshall. Compania de administrare a iahtului, despre care capitanul Bennett-Pearce spune ca este inregistrata tot in Insulele Cayman, lucreaza de pe nava si foloseste ca adresa o vila inchiriata in apropiere de Lucca.

Un site de specialitate, care se prezinta ca fiind „autoritatea globala in materie de superyachting', sustine ca proprietarul navei este „cunoscut ca fiind un miliardar din Orientul Mijlociu'.

Scheherazade a facut o scurta incursiune in Marea Rosie in septembrie 2020, cu escala in portul egiptean Hurghada. Dar, in cea mai mare parte, ramane in Marina di Carrara, unde a fost ancorat din septembrie anul trecut.

Articole din aceeasi categorie