10.06.2021
De ce copiii nu trebuie sa fie educati de bunici?

Nu este un secret ca baza comportamentului unei persoane se formeaza inca din copilarie. Parintii, in mod deosebit, sunt cei care creeaza si influenteaza increderea copilului si atitudinea in societate.

Pentru ca exista multe familii in care copiii cresc alaturi de bunici, iar parintii sunt plecati peste hotare, ne-am decis sa abordam subiectul prin care vom determina cum si in ce mod influenteaza bunicii in viata nepotilor lor, atunci cand ii cresc.

„In clasa mea este un baiat destul de ager, care demult locuieste cu bunica. Cand mama s-a casatorit pentru a doua oara, copilul a devenit o povara pentru noua familie. Tocmai din aceasta cauza au decis ca el se va muta sa traiasca cu bunica”, povesteste o profesoara a claselor liceale din Rusia.

„Baiatul este linistit, educat si invata bine, ba chiar as spune ca are un talent deosebit la unele materii. Insa are probleme de sanatate foarte des si chiar se confrunta cu kilogramele in plus. In curand va fi absolvent si baiatul stie ca nu are pe cine conta in afara de el, asa ca deja a inceput sa-si caute un loc de munca.

In aceeasi clasa mai este un baiat cu o situatie asemanatoare. Ceea ce ii deosebeste de restul este modestia lor si rusinea. Se pare ca sentimentul de neimportanta sta undeva ascuns in sufletul lor.”

In tarile dezvoltate, bunicii si bunicile sunt un exemplu pentru nepotii lor - ei stiu sa asculte, le dau sfaturi pretioase, ii ajuta sa constientizeze unele lucruri si ii invata cum sa se comporte in societate, dar acestia nu-si atribuie functia de dadaca.

Pe cand in tarile precum Moldova sau Rusia, circumstantele s-au creat astfel incat bunicii nu aveau cum sa nu-si ia asupra lor responsabilitatea de a-i creste pe cei mici. Iar daca din anumite motive rudele mai mari refuza sa stea cu copiii, acestia sunt invinuiti de indiferenta.

De remarcat este faptul ca nimeni nu este impotriva ca rudele in varsta sa petreaca timp cu cei mici, pentru ca asta este util atat pentru o parte, cat si pentru cealalta, dar viata copilului isi are inceputul in organismul mamei. Aceasta legatura este mai stransa anume in copilarie, cand cel mic invata sa devina independent. Tot acest timp el ia energia de la mama si increderea de la tata. Dragostea parintilor nu o poti inlocui cu nimic, iata de ce bunicii nu pot creste deplin un nepot.

Articole din aceeasi categorie