12.02.2021
Ziua Indragostitilor. Tot ce trebuie sa stii despre sarbatoarea Valentine’s Day

Ziua Indragostitilor sau Ziua Sfantului Valentin este sarbatorita in fiecare an pe 14 februarie.

Citeste si :  "Sexul nu este atat de galagios". Ce spun vedetele despre relatiille in pat dupa aparitia copiilor

Este ziua in care oamenii isi arata afectiunea si isi trimit felicitari, flori ori bomboane, alaturi de mesaje de dragoste. In anul 496 a fost pentru prima data sarbatorita.

Cel mai vechi mesaj trimis de Ziua Indragostitilor in limba engleza dateaza din 1477, scrie BBC.

Ziua isi ia numele de la un sfant celebru, despre care au aparut, de-a lungul timpului, mai multe povesti.

In credinta populara, Sfantul Valentin a fost un preot in Roma celui de-al treilea secol. Imparatul Claudiu II a interzis casatoriile, pentru ca, spunea el, barbatii casatoriti sunt soldati slabi, iar Valentin a nesocotit regula, despre care credea ca este nedreapta, si a continuat sa oficieze casatorii in secret.

Cand imparatul a aflat, preotul Valentin a fost inchis si condamnat la moarte. In inchisoare, el s-a indragostit de fiica temnicerului, iar cand a fost dus sa fie executat, pe 14 februarie, i-a trimis o scrisoare semnata ”de la Valentinul tau”.

Prima sarbatorire a Zilei Indragostitilor/ Zilei Sfantului Valentin a avut loc in anul 496.

Sarbatoarea are radacini vechi. Romanii organizau un festival, numit Lupercalia, care avea loc la jumatatea lunii februarie, prin care sarbatoreau inceputul primaverii. Se crede ca, intre manifestarile sarbatorii, se numara si alegerea de catre baieti a numelor de fete dintr-o cutie. Astfel, pe perioada festivalului, perechile formau cupluri si, uneori, se casatoreau.

Mai tarziu, biserica a vrut sa transforme festivalul intr-o sarbatoare crestina si a decis sa se foloseasca de ea pentru a aminti de Sfantul Valentin. Cu timpul, numele sfantului a fost folosit de oameni pentru a isi exprima sentimentele fata de cei dragi.

Devenita una dintre cele mai populare sarbatori, astazi, Ziua Indragostitilor este sarbatorita in majoritatea tarilor din lume - din Statele Unite pana in Mexic, Australia si Franta.

Citeste si :  La doar 5 ani, a devenit faimoasa pentru tinutele ei de diva. Parintii cheltuie mii de euro pentru garderoba ei

In Marea Britanie, ea a devenit cunoscuta in secolul 17. Pana la jumatatea secolului 18, a devenit o sarbatoare obisnuita in randul tinerilor, prieteni ori iubiti, din toate clasele sociale. Anii 1900, felicitarile imprimate au luat locul scrisorilor, scrie History.com.

Americanii au inceput, cel mai probabil, sa schimbe felicitari cu aceasta ocazie in jurul anului 1700. In anii 1840, Esther A. Howland a inceput sa vanda in America primele felicitari produse de masa. Cunoscuta drept ”Mother of the Valentine”, ea facea felicitari elaborate, din matase, panglici si imagini colorate.

Astazi, potrivit Greeting Card Association, un numar de aproximativ 1 miliard de felicitari se trimit in fiecare an de Ziua Indragostitilor. Acest lucru face ca Ziua Sfantului Valentin sa fie a doua sarbatoare a anului dupa numarul de felicitari vandute (este estimat ca, de Craciun, sunt vandute aproximativ 2,6 miliarde de felicitari). Femeile sunt cele care cumpara aproximativ 85% din felicitari.

Citeste si :  „Scandal”. Tina Karol incepe o noua etapa. Artista scapa de durerea trecutului si da libertate viitorului: „Am ramas feminina in sentimente, dar am sangele rece”

Sursa foto: Shutterstock

Articole din aceeasi categorie