08.09.2022
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a stins din viata. BBC: „A condus manata de datorie si s-a sprijinit pe credinta. Charles este acum regele nostru”

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a incetat din viata, a anuntat astazi Palatul Buckingham. Suverana, care a murit la varsta de 96 de ani, a fost cel mai batran monarh care a stat pe tronul britanic. 

UPDATE 21.40: Noul rege al Marii Britanii va fi Charles al III-lea. La 73 de ani, Charles este cea mai in varsta persoana care devine rege din istoria Marii Britanii.

UPDATE 21.30: Noul rege al Marii Britanii a transmis primul mesaj, dupa moartea mamei sale.

 „Moartea iubitei mele mame, Majestatea sa Regina Elisabeta a II-a, este un moment de o tristete profunda pentru mine si membrii familiei mele. Deplangem pierderea unei suverane pretuite si a unei mame foarte indragite. Stiu ca pierderea ei va fi resimtita de intreaga natiune si de multi oameni din toata lumea. Respectul si afectiunea profunda de care s-a bucurat Regina ne va ajuta acum sa depasim aceasta perioada de doliu si de schimbari profunde prin care va trece Casa Regala.”

UPDATE 21.10: „Un soc pentru natiune si pentru lume”, a afirmat noul premier britanic, Liz Truss. 

„Regina Elisabeta a II-a a fost o pitra pe care a fost construita Marea Britanie moderna. Tara noastra a inflorit sub domnia ei”, a continuat Liz Truss.

Noul premier britanic a fost investit de regina pe 6 septembrie, in urma cu doar doua zile. A fost ultima aparitie in public a suveranei britanice.

UPDATE 20.35: Palatul Buckingham a facut anuntul oficial: Regina Elisabeta a II-a a murit. „Regina a murit linistita, la Balmoral, in aceasta dupa-amiaza. Regele si regina consoarta (n.r. – Printul Charles si Camilla”) vor ramane la Balmoral in aceasta seara si vor reveni maine la Londra.

Elisabeta a II-a a avut cea mai lunga domnie din istoria tarii, de peste 70 de ani, depasind domnia reginei Victoria. Mandatul ei este comparabil, la nivel global, doar cu al regelui francez Ludovic al XVI-lea, care a urcat pe tron la varsta de 4 ani si a domnit vreme de 72 de ani si 110 zile.

Nascuta pe 21 aprilie 1926, Elisabeta a II-a a devenit succesoare la tron zece ani mai tarziu. Pe 11 decembrie 1936, unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a renuntat la tron pentru a se casatori cu o femeie din popor si l-a lasat in loc pe fratele lui, George al VI-lea. 
Citeste intreaga stire: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la varsta de 96 de ani. BBC: „A condus manata de datorie si s-a sprijinit pe credinta. Charles este acum regele nostru”

Primul lider cu care a colaborat: Winston Churchill

Regina a primit vestea ca va urca pe tron in timp ce se afla intr-un turneu regal in Kenya. Se intampla pe 6 februarie 1952, cand a murit regele George al VI-lea. Elisabeta avea 25 de ani. A fost incoronata pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, fiind prima procesiune de acest fel care a fost difuzata la televizor. 

Cand Elisabeta a II-a a venit la domnie, Imperiul Britanic deja se transformase in Commonwealth (Comunitatea Natiunilor, formata din state independente, foste colonii britanice).

In timpul domniei sale, regina Elisabeta a II-a a trait multe episoade si schimbari importante in istoria Marii Britanii – de la Conflictul Nord-Irlandez (1960-1998) la decolonizarea Africii (1960-1975) si la accederea Marii Britanii la Uniunea Europeana (1973), dar si Brexit (2020). 

Articole din aceeasi categorie