Cel mai indragit lautar din spatiul romanesc, maestrul Nicolae Botgros a avut parte ieri de o seara de neuitat: cu multa muzica, lacrimi si cele mai apropiate persoane alaturi. Evenimentul a inceput cu intampinarea celor peste 200 de invitati, familia, colegi, artisti, dar si demnitari de stat.
„Oamenii care sunt aici, sunt oameni alesi pe spranceana, oameni alaturi de care am crescut de cand am venit la Chisinau. Vreau sa le multumesc tuturor ca sunt alaturi de sufletul meu. Cei care nu au incaput astazi aici, sa nu se supere pe mine, fiind ca nu avem asa sala mare in Chisinau. Iar cei care sunt prezenti, sunt cei mai apropiati sufletului meu”, Nicolae Botgros, dirijor Orchestra „Lautarii”.
Aniversarea a fost ca o medalie cu doua fete pentru dirijor. Pe de o parte, era fericit sa sarbatoareasca alaturi de prieteni si familie, iar de cealalta parte, l-au coplesit amintirile si i-au dat lacrimile dupa femeia vietii sale pe care o poarta mereu in suflet, sotia Lidia Bejenaru.
Zinaida Julea, Ion Suruceanu, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Valentina Cojocaru, sunt doar cateva nume de artisti care i-au urat aseara maestrului „La multi ani”.
„Pe parcursul acestor ani mi-a demonstrat inca o data ca nu degeaba se vorbeste in popor ca e prima vioara a neamului romanesc. Intr-adevar e un baiat foarte talentat, cu un har Dumnezeiesc de a aduce frumosul intregii lumi”, Ion Suruceanu, interpret.
„Maestrul Nicolae Botgros este o legenda vie a tarisoarei noastre. Este un om geniu, un om care cumva scrie o istorie in muzica populara. Suntem multimiti ca suntem contemporani cu maestrul Nicolae Botgros”, Ion Paladi, interpret.
„Am mai zis si intr-o postare la mine pe retele ca maestrul Nicolae Botgros este inima neamului nostru. Cu asta am zis tot”, Mihaela Tabura, interpreta.
Cristina Spataru, Marcel Pavel, Cristian Pomohaci, dar si alti artisti de peste Prut, au venit la Chisinau special pentru aniversarea dirijorului.
„A fost printre primii oameni pe care i-am cunoscut pe pamantul moldovenesc, pamantul frate. A fost in 1998. Primul eveniment l-am petrecut alaturi de el”, Marcel Pavel, interpret.
Un moment spectaculos al serii a fost tortul in forma de vioara care avea o dimensiune impresionanta, decorata cu doua aripi.
De la eveniment nu au lipsit nici demnitarii de stat. Presedintele tarii, Maia Sandu a venit cu un buchet de trandafiri albi.
„Sunteti iubit si admirat in fiecare casa din tara noastra. Sunteti iubit si admirat dincolo de hotarele tarii noastre. Sa stiti ca un politician nu poate atinge aceasta performanta niciodata, oricat de mult si-ar dori”, Maia Sandu, presedintele Republicii Moldova.
„El totusi a intrat in constiinta noastra ca o persoana care ne reprezinta. El reprezinta o valoare a culturii noastre si ma bucur ca are toate calitatile potrivite pentru un mare artist, dar si pentru un om de rand”, Petru Lucinschi, ex-presedintele Republicii Moldova.
„Atunci cand te afli in diaspora, din propria experienta va spun, muzica lautarilor, muzica lui Nicolae Botgros, iti atinge intr-un mod absolut special strunele si ii sunt recunoscatoare”, Natalia Gavrilita, prim-ministrul Republicii Moldova.
„Eu cred ca nu exista persoana in spatiul romanesc care sa nu stie cine este Nicolae Botgros, orchestra Lautarii, si care este maretia acestei persoane in cultura si arta Republicii Moldova, dar si a Romaniei”, Sergiu Prodan, ministrul culturii.
La ziua sa de nastere Nicolae Botgros a adunat toti instrumentistii care au facut parte din orchestra „Lautarii” in cei peste 40 de ani de activitate.
Un moment sensibil a fost urarea din partea nepotului sau, Cristian-Augustin Botgros.
„Vreau sa stii ca eu cu tata te iubim cel mai mult din lume, vrem sa te vedem mereu alaturi de noi in forta. Vreau sa-ti multumesc pentru tot ce mi-ai oferit in viata, de cand am aparut pe lume. Te iubim”, Cristian-Augustin Botgros, muzician.
Fiul maestrului, Corneliu Botgros, a avut norocul sa creasca avand alaturi de el un exemplu de artist, dar si de om.
„Cea mai buna lectie de la tata a fost ca m-a rupt din fotbal si m-a readus in muzica. Cand eram in adolescenta vroiam sa inchei cu muzica, sa devin fotbalist. La timp tata a intervenit. A fost cam dureros pentru mine, insa acum ii sunt triplu multumit ca m-a ajutat sa iau o decizie corecta”, Corneliu Botgros, muzician.
Pe parcursul serii, surprizele s-au tinut lant. Cei mai buni trompetisti din tara, au pregatit un numar artistic, iar maestrul li s-a alaturat impreuna cu vioara sa.
Orchestra „Lautarii” au creat o atmosfera vesela, iar invitatii s-au prins in joc.