24.05.2021
Maia Sandu - isi sarbatoreste ziua de nastere! Presedinta Republicii Moldova implineste 49 de ani

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, implineste astazi 49 de ani. Vezi biografia acesteia mai jos: 

Maia Sandu s-a nascut la 24 mai 1972, in satul Risipeni, raionul Falesti.

Intr-un interviu realizat de vloggerul Dorin Galben, Maia Sandu a atins mai multe subiecte, atat profesionale, cat si personale.  Maia Sandu tine la distanta prezenta mamei, surorii fata de viata politica si e mai rezervata in a vorbi despre familie si rude. „Cand iti este cel mai greu, mama este primul om la care alergi.”Maia Sandu a atins mai multe subiecte, atat profesionale, cat si personale.  Maia Sandu tine la distanta prezenta mamei, surorii fata de viata politica si e mai rezervata in a vorbi despre familie si rude. „Cand iti este cel mai greu, mama este primul om la care alergi.”

Maia Sandu a studiat la scoala din satul Risipeni. In 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 pana in 1998, a studiat la Academia de Administratie Publica din Chisinau, obtinand titlul de Master in relatii internationale.

In perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat in calitate de consultant, sef adjunct de directie, la Ministerul Economiei.

In perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat in calitate de economist la Oficiul Bancii Mondiale de la Chisinau.

Din august 2005 pana in iulie 2006, a fost director al Directiei generale politici macroeconomice si programe de dezvoltare la Ministerul Economiei si Comertului.

Intre 2006 si 2009 a fost consultant in diferite proiecte in domeniul bunei guvernari si reformei administratiei publice.

In 2010, Maia Sandu a obtinut titlul de Master in politici publice, dupa finalizarea studiilor la Scoala Kennedy de administratie publica a Universitatii Harvard SUA. Ulterior, in perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Bancii Mondiale la Washington.

Timp de doi ani, Maia Sandu a trait in Statele Unite ale Americii, avand un salariu de 10 mii de dolari, insa la un moment dat a decis sa revina in Republica Moldova. „Mi-a fost dor de casa. Am vrut sa imi mai dau o sansa acasa si simteam si stiam din experienta a mai multor moldoveni de la Washington ca daca stai mai mult de doi, trei, patru ani e mult mai greu sa revii si eu stiam ca aici e limita. Sau revin acum sau raman acolo. Sa raman acolo era destul de complicat, practic iti vezi familia o data in an. Daca ai bani poti sa faci un efort financiar sa revii de doua ori pe an, dar acum este mult mai complicat. Cand esti intr-o tara europeana e mult mai simplu. Sa-ti vezi familia o data in an nu este un lucru placut si am zis ca vin sa incerc sa vad daca reusesc sa fac ceva acasa. Daca nu e nici o sansa sa pot sa fac ceva acasa, sa ma simt implinita, utila, intotdeauna pot sa ma intorc inapoi.”

In iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educatiei in Guvernul Republicii Moldova, functie detinuta pana in iulie 2015.

In mai 2016, Maia Sandu a infiintat si a fost desemnata presedinta Partidului Actiune si Solidaritate, functie pe care a detinut-o pana in decembrie 2020 si la care a renuntat dupa castigarea alegerilor prezidentiale.

Din februarie 2019 pana in iunie 2019, a fost deputat in Parlamentul Republicii Moldova.

In iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnata in functia de prim-ministru al Republicii Moldova, functie detinuta pana in noiembrie 2019.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost investita in functia de Presedinte al Republicii Moldova, dupa victoria din 15 noiembrie 2020, cand a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Maia Sandu vorbeste limba romana (materna), limba engleza si limba rusa.

Articole din aceeasi categorie