09.04.2021
Le place la nebunie aurul, le plac masinile luxoase, casele cat mai opulente si se considera a fi cel mai liber popor din lume. Vezi cu ce mesaj de felicitare a venit Baronul din Republica Moldova, de Ziua Internationala a romilor - VIDEO

Le place la nebunie aurul, le plac masinile luxoase, casele cat mai opulente si se considera a fi cel mai liber popor din lume. Vorbim depre romi, poporul care pe data de 8 aprilie isi sarbatoreste ziua. Pentru a fi mai aproape de cultura si traditiile lor, de Ziua Internationala a Romilor, echipa O Seara Perfecta a mers tocmai la Soroca. Cum au fost primiti si ce secrete ale acestor oameni fascinanti am descoperit, aflati din reportajul de mai jos. 

Viata unui rom e deosebita chiar din momentul in care vine pe lume. Robert Cecari, presedintele Asociatiei ,,Bare-Rom”, spune ca “Botezul este ca la crestini, la biserica, doar ca avem multi cumatri care vor sa boteze, sa crestineze.”

Porneste spre cel mai inalt varf din lume - Everest, unde drapelul Republicii Moldova va fi arborat, in premiera, de o femeie! Cu ce scop, Olga Tapordei a creat o colectie impresionanta de vinuri? „Fiecare picatura din acest vin este cupajul visului, curajului si mandriei de neam...”

Ceremonia botezului abunda in daruri scumpe, iar cel mai de pret este bineinteles aurul:“Buneii, neamurile mai aproapiate, parintii, cadoneaza aur.” 

Intr-un mod de-a dreptul neobisnuit sunt alese si prenumele copiilor de origine roma: “Este si de ras si de luat in serios, la noi la romi numele copiilor se pun in cinstea artististilor care sunt la nivel mondial.”, spune Robert. 

Romii isi respecta cu sfintenie traditiile toata viata, mai ales in timpul nuntilor, care pot dura chiar si o saptamana. “Nunta e o pregatire foarte frumoasa, mireasa trebuie sa fie furata, dar se duce si ea singura, dupa ce se fura mireasa se duc mirii si dorm impreuna. E foarte important ca mireasa sa fie fata mare.”

Iar varsta tinerilor insuratei poate fi una mult prea frageda: “In trecut, incepeau sa se marite de la 13 ani, acum s-a mai schimbat cate ceva,  pe la 15, 16, 17, 18, incep. La noi, la romi, copiii se maturizeaza mai repede decat alti copii si la fel de important este ca fetele trebuie sa fie virgine cand se marita.”

Nevoita sa-si castige existenta, a lucrat ca insotitoare de bord, insa a facut tot posibilul ca fiicele sale sa nu duca lipsa de nimic. Cine este, cum arata si cum se imbraca mama ducesei Kate Middleton - GALERIE FOTO

Dupa nunta proaspetii soti se muta in casa noua, acolo unde locuiesc impreuna cu toata familia. “In vremurile cand umblau cu satra, aveau foarte multi copiii, cate 10-12, deja acum, totul s-a modificat, au cate 4-5 copii.”, povesteste presedintele Asociatiei ,,Bare-Rom”

Chiar si astazi romii au parte de numeroase discriminari. ”Se intampla foarte multe lucruri cand oamenii generalizeaza, dar nu este corect asa", spune Robert.  

VIDEO din arhiva familiei Aldea-Teodorovici! „Doina: ”Ioane, hai sa mai facem inca unul” Ion: ”De-acum ne trebuie una!”. Mesajul emotionant publicat de fiul indurerat

Iar de Ziua Internationala a Romilor, care are drept scop constientizarea problemelor cu care se confrunta acestia, Baronul, Artur Cecan, a venit cu un mesaj de felicitarein limba romilor.

Articole din aceeasi categorie