26.04.2019
La multi ani, Vasile Advahov! Violonistul implineste astazi 40 de ani. Vezi ce i-au pregatit colegii
Sfasitul lunii aprilie vine cu o frumoasa sarbatoare in Orchestra Fratilor Advahov. Compozitorul si interpretul de muzica populara si clasica, Vasile Advahov, este omagiat.

Vasile Advahov s-a nascut pe 26 aprilie in anul 1979 in Cahul. Cariera muzicala si-a inceput-o de la frageda varsta de 5 ani, alaturi de tatal sau, care il lua cu el sa bata toba.

Primii ani de studii Vasile si i-a petrecut la Cahul, apoi la liceul „Ciprian Porumbescu” (fosta institutie de invatamant „Eugen Coca”) a fost acceptat la doua instrumente: vioara si tambalul, cea mai indragita de Vasile fiind totusi vioara.

Dupa absolvirea Conservatorului din Chisinau, au pus impreuna cu fratele sau bazele tarafului fratilor Advahov, care ulterior a obtinut statut de Orchestra, avand peste 30 de membri. Orchestra se bucura de un adevarat succes atat in tara, cat si peste hotarele ei, avand colaborari cu diversi interpreti de muzica populara si usoara, colaborari inedite cu orchestre de muzica simfonica si colective rock.

Avand un talent deosebit, Vasile a participat la numeroase concursuri muzicale. Cele mai importante premii pe care le-a obtinut au fost:

Premiul Mare la Festivalul International Hora 1992, Bucuresti

Premiul I la Concursul International de violonisti 1995, Brasov

Premiul II la Concursul Filip Toderascu

Premiul II la Concursul Barbu Lautarul

Pentru merite in domeniul artei muzicale, succese in activitatea de creatie si contributie la promovarea tezaurului folcloric national, in 2007, fratii Advahov au fost decorati cu titlul de „Maestri in Arta” de catre presedintele Vladimir Voronin, iar in 2016 li s-a conferit titlul „Artisti ai Poporului” de catre presedintele Nicolae Timofti si li s-a oferit Distinctia Stefan cel Mare.

Pentru activitatea concertistica au obtinut in 2007 Premiul Potcoava de Aur editia a II-a, iar pentru spectacolul „E sarbatoare si rasuna muzica” au obtinut premiul VIP Concertul anului 2016.

Vasile Advahov este casatorit din 11 noiembrie 2009 cu Ionela Advahov. La 9 martie 2010 cei doi au devenit parinti cand a venit pe lume Daniel-Vasile, primul lor baiat. La 18 iunie 2012 s-a nascut cel de-al doilea copil al lor – Lucian-Ion.

Cu ocazia acestei aniversari, colegii sai i-au pregatit un filmulet biografic:

Sursa foto: Facebook.com/ Vasile Advahov

Articole din aceeasi categorie