Un spaţiu industrial a fost transformat într-o platformă artistică pentru lansarea unui brand-concept de streetwear experimental, Contradraft. Expoziţii, proiecţii, performance-uri live — toate au făcut ca acest debut să fie un manifest nonconformist care nu cere să fie trăit, ci simţit.

„Toată ideea și conceptul s-a elaborat de mai mult de doi ani. De fapt, ideea în sine s-a închegat după susținerea tezei la universitate. Am făcut studiul de artă și ulterior, am făcut și design vestimentar. Puțin câte puțin s-au prins acolo ideile și am început să elaborez conceptul unui omuleț. El vrea să vorbească și reprezintă vocea noastră interioară, e copilul nostru interior care vrea să vocifereze fricile, incertitudinile, gândurile ironice poate. El face față cu realitatea de zi cu zi, își afișează ironic manifestul și gândurile pe care le are în interior. Cumva deja face o intercesiune prin picturi, iar ulterior prin această colecție de haine capsulă”, a explicat Cătălina Vasiliu, designer vestimentar Contradraft.
Totul a început de la pictură. Astfel, Cătălina a notat:„Fac pictură de când sunt mică, nu am vrut să mă axez pe anumite canoane care au fost stabilite la Academie și am zis de ce să nu fac inversiune de fundament și să fac ceva mai experimental, mai imperfect. De aici a pornit toată elaborarea ideii consistente de la pictură, care de fapt, este o serie de picturi, ăsta fiind preconceptul și ulterior colecția de capsulă, de haine unisex, streetwear care îmbină și acel element artistic, prin imprimări”.

A ales un spaţiu unde lucrurile nu sunt perfecte, dar sunt adevărate. „Când am accesat această zonă, văzând-o atât de distrusă și simțind energia am rezonat instant. Cumva mi-am propus că de aici ar trebui să pornească primul meu proiect și prima lansare”, a subliniat Vasiliu.
Combinația dintre artă, proiecţii video, muzică și design vestimentar a purtat publicul prin stări și emoții diferite.
„Sunt foarte mulțumită, ea a muncit foarte mult la acest proiect, cu multă dragoste și sârguință. Am fost alături de ea mereu, de când își făcea studiile la școala de pictură. Am susținut-o mereu, iar acum o voi face în continuare pentru că, este o fire foarte talentată și un copil deosebit”, a spus Anastasia Vasiliu, mama Cătălinei.
„Din punctul meu de vedere, la Chișinău avem nevoie de astfel de evenimente, de artă și modă pentru că, eu astăzi nu am văzut doar modă, eu am văzut artă, un adevărat moment de performanță, un mesaj pe care Cătălina l-a transmis foarte frumos și de care avem nevoie. Avem nevoie să ne oprim, să facem alegeri conștiente, să promovăm cât mai mult sustenabilitatea. Ceea ce am văzut astăzi m-a impresionat profund, a fost un impact vizual desăvârșit”, a notat Viorela Dimci, influencer.
Modelul Ilarion Şimișefschi a menționat:„Foarte interesant și neobișnuit. Merg suficient de mult la astfel de evenimente la Chișinău, am cu ce compara și îmi place foarte mult că, Cătălina încearcă să facă ceva neobișnuit, să îmbine diferite forme de artă”.
„Pentru mine a fost mai mult o performanță care combină arta, sculptura și muzica, iar partea de fashion, a lăsat-o mai pe final. Mi-a plăcut foarte mult conceptul pentru că este ceva unic și neordinar, nu am mai văzut așa ceva, de aia cred că au făcut ceva inedit”, a explicat și actrița Alina Stoianov.
Stilistul vestimentar, Xenia Bugneac, consideră că colecția este mai mult o stare decât un concept de sezon:„De regulă, noi vedem modelele pe podium, care prezintă colecțiile de modă, dar aici, spectatorii au avut prilejul pe final să vadă colecția propriu-zisă a designerului. Conceptul brandului nu este de sezon, dar o stare”.
Este un concept vestimentar pentru cei care gândesc altfel, simt în contradicţii şi îşi exprimă haosul cu sens.
„Să nu îți fie frică să fii imperfect”, a subliniat Cătălina Vasiliu.

*Acest articol este un produs comercial
Sursa Foto: Instagram