Inteligența artificială și ia românească se unesc într-un concept inedit, „IA vs. IE”, un atelier despre care a vorbit Stela Moldovanu și Nicoleta Bejan.
„Ideea mi-a venit mie atunci când am văzut IA, și mai ales proiectul „Ia pe scurt”. Eu imediat l-am asociat cu ia pe care o promovez de ceva timp. Și atunci când mi-am dat seama că, de fapt, este abrevierea de la IA - inteligența artificială, mi-am dat seama că se poate de jonglat cu acest joc de cuvinte. Așa a apărut ideea să facem ceva în comun, tocmai pentru că, vine ziua iei și era nevoie de un pic de gălăgie”, a spus femeia de afaceri și promotoarea portului popular, Stela Moldovanu.

Coincidențele au adus-o pe Nicoleta Bejan în acest proiect exact în momentul potrivit.
„Noi ne-am cunoscut acum câteva săptămâni, și în acel moment au și coincis ideile noastre. Pentru că și intenția Nicoletei era să facă un proiect educațional”, a notat Stela.
Nicoleta Bejan, consultant în inteligența artificială, a mărturisit că legătura cu Stela Moldovan a venit firesc:
„Eu voiam să fie ceva cu sens și când am văzut-o pe Stela conectându-se la pagina mea, inițial pe Instagram, eu știam că mai devreme sau mai târziu o să trebuiască să-i scriu un mesaj ...”.

Inteligența artificială, adesea privită ca un domeniu tehnic și distant, este adusă într-un context cald și uman, alături de simbolul tradițional al iei românești.
„IA sau AI, cum suntem obișnuiți să-i spunem, sună foarte rece. Și cumva acest joc de cuvinte dintre AI și IA (care este destul de călduroasă), și se asociază cu ceva tare personal, am spus că e o idee bună de a aduce mai aproape de public conceptul de inteligență artificială care astăzi nu este despre frică și nu este ceea ce s-a promovat foarte mult timp în mediul online”, a explicat Nicoleta Bejan.
Chiar dacă nu lucrează zilnic cu instrumentele de inteligență artificială, Stela se declară o fire curioasă și deschisă.
„Eu nu lucrez cu instrumentele de inteligență artificială foarte des, dar sunt o fire deschisă și foarte curioasă și am senzația că putem să expandăm și creativitatea și tot ce ține de capacitatea noastră de a fi eficienți și a fi prompți în ceea ce facem. Și atunci, de ce să nu lăsăm ușa deschisă pentru această tehnologie nouă?”, a spus Stela Moldovanu.

„Intenția a fost să le arăt o altă parte femeilor din comunitatea mea, pentru că noi nu mai putem fugi nicăieri de inteligența artificială. Ea este deja prezentă în viața noastră și tot ține de ceea ce facem noi mai departe. Asta este o misiune a oamenilor, să o alimenteze cu informație corectă, coerentă, educațională ca să poată fi folosită în acest sens pozitiv sau ne temem și așteptăm să o folosească și să o utilizeze în alt sens altcineva”, a explicat Moldovanu.
Evenimentul are și o puternică componentă educativă, cu accent pe comunitățile de femei, meșteșugari, artizani, dar și profesori și studenți interesați de tehnologiile actuale.
„Pentru mine ia nu este ceva nou, dar sinceră să fiu, nu am fost niciodată foarte ancorată în ii. Când am cunoscut-o pe Stela, am început să mă îndrăgostesc de acest subiect și am considerat că este foarte important să îl integrez în proiectul „IA pe scurt”. Ia este un puternic simbol al țării noastre și chiar unul de mândrie care poate fi promovat cu tehnologiile pe care le avem astăzi la care noi avem acces. Putem foarte ușor să arătăm lumii întregi că avem ii, și important este să le arătăm pe acelea autentice și românești”, a afirmat Nicoleta Bejan.
„În primul rând, noi am pornit la ideea că adunăm împreună două comunități, cele din comunitatea Măiestria care iubesc, apreciază, cos ie, și cei care vor veni și sunt interesați de noile tehnologii, de inteligența artificială, de instrumente, noțiuni elementare. Va fi un atelier de descoperire, așa l-am numit noi. Iar scopul nostru este să vorbim despre instrumentele care vor putea fi folosite pentru educare și pentru dezvoltarea culturii într-un mod în care să vorbim tinerei generații, celor care nu mai au răbdare să stea și să studieze prea mult, care au nevoie de informații adevărate, relevante”, a adăugat Stela Moldovanu.

Nicoleta promite un conținut ancorat în realitatea digitală a zilelor noastre:
„Eu o să ofer „workflow-ul meu”, adică scheletul din lucru atunci când utilizez și creez videourile care au fost prezentate. Am să ofer tool-uri - instrumentele utilizate în crearea de conținut, ancorat în realitatea de astăzi, mai modern. În același timp, am să explic clar ce înseamnă inteligența artificială pe înțelesul tuturor, ca să nu ne fie frică, dar să conștientizăm cu adevărat ce înseamnă, care sunt riscurile. Și mi-aș dori să inspir oamenii și să le arăt un exemplu din altă țară, cum au folosit inteligența artificială în promovarea patrimoniului”.
Iar Stela Moldovanu va aduce emoție și autenticitate prin lucările create de ea:
„Eu voi aduce o parte din colecția mea personală ca să poată fi văzute pe viu aceste piese autentice”.
Atelierul este deschis publicului larg, însă există și un sprijin pentru educație.
„Eu am oferit inițial 10 locuri pentru cei din domeniul învățământului, în special profesoarele de educație tehnologică și studenților Facultății de Design”, a precizat Stela.
Prețul unui bilet este de 200 de lei, iar locurile sunt limitate. Evenimentul „AI vs. IE” promite să creeze un spațiu unde trecutul și viitorul nu se contrazic, ci se completează.

Stela Moldovanu este fondatoarea salonului de rame Moldeco și a comunității Măiestria. E o antreprenoare pasionată de broderie și tradițiile moldovenești. Aceasta promovează purtarea iei și terapia prin cusut, considerând că este o activitate benefică pentru o stare emoțională echilibrată.

Nicoleta Bejan este consultant în inteligența artificială și fondatoarea proiectului „Ia pe scurt”.

SURSA FOTO: ARHOVA PRO TV CHIȘINĂU; INSTAGRAM