30.10.2020
„Ei au ars in cantecul lor” 28 de ani de la tragicul accident in care si-au pierdut viata Ion si Doina Adea-Teodorovici

In noaptea din 29 octombrie spre 30 octombrie 1992, intr-un accident tragic de automobil, si-au pierdut viata sotii Doina si Ion Aldea -Teodorovici, renumiti compozitori si interpreti din Republica Moldova. 

Povestea de dragoste dintre cei doi a inceput in anul 1981, ocazie cu care cantaretii au spus „DA!” in fata ofiterului starii civile. Se cunoscusera cu putin timp in urma, prin intermediul poetului Grigore Vieru.

La 5 august 1982 s-a nascut fiul lor, Cristofor Aldea-Teodorovici.

Doina si Ion Aldea-Teodorovici au decedat in urma unui accident rutier in apropierea localitatii Cosereni, la 49 kilometri de Bucuresti, Romania in noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Doina era insarcinata si astepta o fetita. 

Ion si Doina Aldea-Teodorovici au lasat in urma un copil orfan de numai 10 ani, Cristofor, care a continuat activitatea muzicala a parintilor.

Moartea celor doi a fost perceputa la data respectiva ca o tragedie nationala. 

Inmormantarea lui Ion si Doina Aldea-Teodorovici a avut loc in data de 3 noiembrie 1992, la Cimitirul Central Ortodox din municipiul Chisinau. Au fost prezenti la eveniment extrem de multi oameni. Grigore Vieru a mentionat ca „Doina si Ion, deveniti legendari, s-au topit in suferintele acestui pamant, iar noi, la randul nostru, ne vedem si mai clar propria fiinta ranita in oglinda neasemuitului lor har. Artistul nu poate inventa bucuriile, nici durerile poporului sau. Asta au inteles-o Doina si Ion. Ei n-au inventat nimic, ei, pur si simplu, au ars in cantecul lor”. 

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie