Casa de cultură din Cojușna, locul în care Irina și Anatol Bivol au urcat pentru prima dată pe scenă, i-a primit din nou după 20 de ani. „De mic copil, să fi fost în clasa întâi, cu tot colectivul de acordeoniști cântam pe această scenă. Și apropo, tata a fost la spectacol în ajun de 8 martie, în anul când s-a născut Irina... Maternitate e mult spus, era o căsuță bătrânească încă de pe timpul revoluției și pe râpa unde noi locuiam, acolo s-a născut Irina”, și-a amintit cu drag și nostalgie acordeonistul Anatol Bivol. „Și apropo, mămica mi-a spus că atunci când era spectacol, aici a cântat o cântăreața care se numea Irina Cașaeva, și ea m-a numit în cinstea ei, pentru că a zis că e o artistă și poate voi fi și eu”, a povestit și Irina Bivol.

„Eu am cântat pe scena Casei de Cultură unde noi astăzi avem spectacol cu Irina. Eu am cântat și am acompaniat corul satului, corul școlii, am fost dansator în colectivul de dansuri „Poienița”, am cântat în formația „Anotimp”, condusă de Valeriu Stropșa în anul 1975. Au trecut 50 de ani, Doamne, eu stăteam la fereastră și îi ascultam și mă gândeam, când o să ajungă ziua aceea să cânt și eu cu băieții”, a mai spus Anatol Bivol.

Timp de 20 de ani, frații Bivol nu au mai cântat pe scena Casei de Cultură din satul natal. Anatol Bivol a explicat: „Noi pe parcursul anilor am mai fost invitați, dar aveam alte spectacole, turnee, coincideau evenimentele, dar cred că așa a fost să fie. Acum am venit cu ceva nou, piese noi, dar și piese de altă dată pe care lumea le-a îndrăgit pe parcursul anilor, iar noi sperăm ca cojușnenii noștri să cânte cu noi împreună”.
Victoria Roșca - gest emoționant! Actrița își donează ziua de naștere: „Să fim mai buni” - FOTO
Deși pe vremuri hramul nu era o tradiție în sat, Casa de Cultură era inima evenimentelor. Cele mai așteptate? Filmele indiene, care adunau tot satul. „Seara la filmele indiene venea tot neamul cu 5 copeici”, a spus acordeonistul. „Da, veneam cu surorile și cu tăticul”, își amintește Irina.
„Nu era discotecă cu 50 de ani în urmă. Eu eram toboșar, la clape mai cântam și aveam bețișoarele astea pentru tobe. Aveam cămașă din nailon, lumea din secolul trecut știe despre ce vorbesc. Și veneam mândru că eu cânt în formația Anotimpurile”, și-a mai amintit Anatol Bivol.

Revenirea fraților Bivol a fost o adevărată sărbătoare pentru localnici, mai ales pentru cei care i-au cunoscut din copilărie. „Noi cu Anatol suntem de-o vârstă aproape și țin minte cum am întemeiat prima noastră orchestră în cadrul școlii. Ne leagă o prietenie de demult și mă bucur că am simțit și în cojușneni o bucurie că vin consătenii noștri, căci e o mândrie a satului”, a spus o femeie din public.
„E de laudă așa familie, noi ne mândrim cu ei”, „Am cunoscut-o când era încă mică, am lucrat împreună la flori. Ne cunoaștem foarte bine și pe surorile ei le cunosc”, „Ne place foarte mult de ei, îi cunoaștem încă din copilărie, da, au evoluat frumos și sunt dintr-o familie foarte bună, bravo lor”, a notat și alții.
Frații Irina și Anatol Bivol s-au născut în satul Cojușna, raionul Strășeni, Republica Moldova. În anul 1991, au devenit laureați ai concursului„Tinere talente” din România. După acest succes, Ion Suruceanu i-a invitat să devină soliști ai formației „Real”, unde au activat până în 1992. Repertoriul Irinei și al lui Anatol Bivol include piese nu doar în limba română, ci și în limba rusă, ucraineană, franceză, gagauză și spaniolă.
SURSA FOTO: ARHIVA PRO TV CHIȘINĂU; GOOGLE