De la o simplă înlocuire, a ajuns să preia întreaga producție. Acum se află de două luni în Olanda, într-unul dintre cele mai importante teatre europene. „Inițial, trebuia să schimb un coleg care era implicat în altă producție, ca până la final să apară niște probleme personale între colegul ăsta solist și regizor și ulterior mi-a propus mie să preiau în general toată producția, de aia uite că a doua lună sunt aici. Este una dintre cele mai renumite case de operă din Europa”, a notat Dumitru Mîțu, tenor.

Spectacolul în care este implicat Dumitru este o nouă montare a operei „Boris Godunov”, în regia lui Kirill Serebrennikov – un nume sonor atât în lumea teatrului, cât și în cinematografie. „E o producție foarte realistă, ce ține de timpurile actuale. S-a muncit foarte mult, mai mult de-o lună pentru premieră pentru că, sunt foarte multe momente complicate, pe lângă faptul că în scenă lucrează concomitent peste 140 de artiști, artiștii de cor nu participă doar ca și maeștri de cor, dar participă chiar și ca personaje. Este relatată o istorie a unui bloc de locuit cunoscut și la noi în Moldova ca Hrușciovka, blocurile alea vechi cu trei etaje și fiecare apartament este deschis și are istoria lui. Totul se petrece în paralel, o lume post-sovietică, o lume nu prea frumoasă. Kiril este cunoscut și pentru libera lui exprimare de tot ce ține de Rusia, de aia a și fost închis o perioadă pentru poziția lui antirăzboi. Când a început războiul, a fost printre primii care deschis s-au pronunțat împotriva războiului și a spus de nenumărate ori că este o prostie totală tot ce se întâmplă acolo, în Rusia, și în general, războiul acesta este o mare greșeală”, a explicat tenorul.

Deși spectacolul este în limba rusă, doar trei dintre artiști cunosc limba, a subliniat Mîțu: „Ca și orice spectacol, nu contează în care parte a lumii suntem, se pune în original, este în limba rusă, toți cântă în limba rusă, chiar dacă castul este internațional, iar cei care știm limba rusă suntem 3, dar sunt 15 roluri. În rest, corul, soliștii s-au pregătit și au trebuit să învețe. Producția a relatat în totalitate și cumva m-am regăsit”.
Pentru Dumitru, acest rol este o provocare vocală, dar și una actoricească. „În primul rând, rolul pe care-l interpretez acum este o parte deja, o trecere spre rolurile dramatice pentru vocea mea de tenor. De aia, din punct de vedere muzical, a fost prima încercare pentru mine și însuși regia este o provocare pentru mine pentru că, cerințele de film și cerințele actoricești sunt deja un pic ceva nou pentru mine pentru că, până acum am participat în producții clasice în care nu a fost solicitat atât de mult ca actor de film și mi-a plăcut foarte mult”, a spus tenorul.
Spectacolul a avut premiera pe 10 iunie, iar reacțiile nu au întârziat să apară. Toate reprezentațiile sunt sold out, iar criticii au avut cuvinte de laudă, a menționat Dumitru: „Urmează încă 5 producții, toate sunt sold out de-o lună și ceva și criticile până la moment sunt foarte bune, mă bucur că este pe înțelesul tuturor ceea ce arată regizorul în această operă. Cel mai mult mi-a plăcut replica localnicilor care când au văzut inițial producția, m-au întrebat dacă chiar a existat așa ceva, dar eu le spun mai mult, nu că doar a existat, dar există și acum așa fenomen în țările post-sovietice și evident că și în Rusia există și la moment și pentru ei a fost un șoc pentru că, tot ce mi-au spus ei e că s-au născut liberi și abia acum înțeleg că nu prea realizăm cât de norocoși sunt, pentru că nu înțeleg cum poate exista așa ceva”.

Chiar dacă se află singur în această producție, pentru Brio Sonores acest lucru nu este deloc o noutate. Fiecare dintre membrii grupului are proiecte și plecări independente. „Păi, evident că nu e prima mea plecare și nu e doar a mea plecare pentru că, și băieții au proiecte separate, audiții și spectacole peste hotare doar că nu facem publică chestia asta. În mare parte evident că avem opțiunea de 3 persoane, este numărul pe care ni-l putem permite în formatul de Brio Sonores, la concerte mari evident că le punem în așa mod ca să fim toți patru, în rest, pentru evenimentele mai mici este mereu valabil opțiunea de 3 persoane”, a povestit Mîțu.

Cariera de artist presupune multe sacrificii, iar absențele de acasă sunt parte din acest drum. „Nu e o chestie de alegere, asta presupune profesia noastră, nu există o altă opțiune. Dacă e vorba de dezvoltare, dacă e vorba să ai o carieră de succes, ești nevoit dacă pot spune așa, căci, de fapt, este un privilegiu de a lucra cu casele, de a lucra cu regizori mari, avem noroc toți de perechile noastre care ne susțin și ne înțeleg”, a menționat tenorul.
Dorul de casă însă nu lipsește și Dumitru a recunoscut că nu ratează nici o oportunitate de a veni acasă chiar și pentru câteva ore: „Ne e dor fiecare minută, avem noroc că trăim în era tehnologiilor și avem ocazia să ne auzim și să ne vedem mai des. Încercăm să îmbinăm așa ca să vină și soția mea cât mai des, am tras și eu o fugă pe acasă, drept că a fost doar pentru o jumătate de zi, dar mă bucur foarte mult că nu scap nicio ocazie să trag o fugă până acasă”.

Sursa Foto: Instagram