„Când oamenii se adună pentru o cauză nobilă, se schimbă vieți, iar după renovarea capitală a secției de Neurochirurgie din cadrul Institutului Mamei și a Copilului, se va schimba viața celor peste o mie de copii internați anual aici”, a spus Iulia Deliu, reporter PRO TV.
După aproape 40 de ani de când activează, Secţia Neurochirurgie de la Institutul Mamei şi Copilului a fost renovată şi adaptată la standarde internaţionale, iar alături de fundaţia de caritate care a realizarea acest lucru şi alături de cei care au donat, a fost şi Gabriel Nebunu. „Iată ce înseamnă când se unește om cu om, când ne unim forțele și când omul în viața asta dă. Acum 2 ani eram în secția nou-născuți, acolo noi împreună am devastat secția, era suficient să pui un deget și cădea peretele. Cu Victoria și cu Fundația lui Ceslav Ciuhrii am reușit. Astăzi este despre Ceslav Ciuhrii pentru că, el a adunat peste 200 de mii de euro pentru a se reconstrui această secție”, a explicat interpretul.
„Este foarte colorat în secție, iar copiii cu siguranță se vor trata mult mai repede, este foarte important și psihologic să stai bine. Când ești înconjurat de culori, de baloane, de wi-fi, de un televizor, e altceva. Adevărul e că eu sunt mai mult cu vorba, dar este important că în viața asta trebuie să spui o vorbă bună și cel mai important, oamenii susțin ceea ce îi rogi”,a continuat Gabriel.

Fiecare detaliu din saloane a primit o atenție aparte, astfel, fiecare colț al secției este adaptat în funcție de nevoile pacienților, a notat Nebunu: „Ușile sunt deosebite, cu geam, miroase a parfum, mobilierul este nou, avem parte de aer condiționat, paturi noi, saltele noi, pentru a fi confortabil și comod pentru cei care din păcate ajung aici. Vreau să le mulțumesc și celor de acasă pentru că, noi o să mai deschidem o secție din cadrul Institutului Mamei și al Copilului, acolo unde deja au donat oamenii de bună credință. S-a adunat o sumă foarte mare de bani, este foarte îmbucurător faptul să văd că oamenii donează. La baie la fel, este totul nou și îi rog din suflet să mențină și să păstreze ceea ce am făcut împreună cu cei care au pus suflet aici. Va fi o igienă la superlativ, ca acasă”.

1 mai: evenimentele, curiozitățile și personalitățile zilei - FOTO
Dar din dar se face rai, iar atunci când poţi, trebuie să întinzi neapărat o mâna de ajutor. „Sunt foarte mulțumit de rezultat și de ceea ce am reușit să realizăm. La început mereu te sperii când vezi condițiile deplorabile, chiar nu-mi închipuiam cum oamnii pot să stea în așa condiții. Este un proverb care spune: <<Ochii sperie, mânile bucură>>. De asta ne-am mobilizat și iată suntem astăzi foarte bucuroși și fericiți să putem inaugura această secție frumoasă. Eu am un crez, atunci când plecăm pe lumea cealaltă, ne ducem în fața lui Dumnezeu, iar acolo trebuie să avem lucrarea în față, trebuie să arătăm ce am făcut și lucrurile care nu contează, nu sunt considerate făcute, de asta, lucrurile care vin din suflet ajută alți copii, alți oameni pentru a fi fericiți, mai buni”, a povestit Ceslav Ciuhrii, om de afaceri.

Bucuroşi de noile condiţii sunt nu doar părinţii şi copiii, dar și medicii care muncesc în secţia Neurochirurgie. „În această secție sunt tratați în jur de o mie de pacienți, vin copii din toată Republica Moldova cu patologii neurochirurgicale foarte grave”, a menționat Sergiu Gladun, șef secție Neurochirurgie CMI.

Un alt medic a notat: „Sunt încrezut că și pereții o să participe la tratamentul copilașilor. Când anturajul este apăsător, nici tratamentul nu e așa cum trebuie. Când o să se uite la un desen animat, când o să se joace, tratamentul o să fie mai ușor”.

Secţia Neurochirurgie este cea de-a II-a secţie renovată din cele trei de la Institutul Mamei şi Copilului de către fundaţia de caritate a VictorieI Dunford împreună cu oamenii care au donat pentru această cauză nobilă.
„Probabil au fost cele mai complicate proiecte ale organizației. În primul rând pentru că, au fost două, iar colectarea de fonduri este destul de dificilă la moment, suntem și în prag de o criză mondială care cumva își pune amprenta și pe noi. Cu mulți oameni frumoși, am ajuns și la aceste zile în care putem să ne odihnim, să scrim rapoarte câteva luni, până ne apucăm de următorele”, a spus Victoria Dunford, fondaoare MAD-AID.
SURSA FOTO/VIDEO: FACEBOOK