01.05.2019
Azi e Ziua Internationala a Muncii. De ce se sarbatoreste pe 1 Mai
Ziua Internationala a Muncii se sarbatoreste anual, incepand din 1889, in peste 80 de tari, la data de 1 Mai.

Aceasta zi nu a fost aleasa intamplator. La nivel global, revolutia industriala a insemnat introducerea unor masini si utilaje noi, care functionau incontinuu.

Se muncea in conditii grele timp de 10-16 ore pe zi, potrivit www.iww.org. Prin urmare, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, clasa muncitoare a inceput sa duca o lupta constanta pentru a obtine ziua de lucru de 8 ore, precum si conditii mai bune de munca si un salariu decent.

In 1884, in incercarea de a le face muncitorilor viata mai usoara, in cadrul Conventiei Nationale de la Chicago, Federatia Organizatiilor Mestesugaresti si a Uniunilor Sindicale (care a devenit mai tarziu Federatia Americana a Muncii) a initiat introducerea unei rezolutii care stipula ca durata unei zile legale de munca sa aiba 8 ore. In anul urmator, Federatia si-a reiterat proclamatia, declarand ca aceasta va fi sustinuta de greve si demonstratii.

La 1 mai 1886, peste 300.000 de muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au marsaluit pentru a-si sustine cauza, fiind prima data cand a fost sarbatorita ziua de 1 Mai. Cea mai mare demonstratie a avut loc la Chicago, unde au participat 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau in greva. Insa, trei zile mai tarziu, in Piata Haymarket din Chicago, unde numarul grevistilor ajunse la peste 65.000, lucrurile au escaladat si politia a intervenit cu brutalitate. S-au inregistrat morti si raniti.

In 1889, la primul Congres al Internationalei a II-a intrunit la Paris, in care a fost marcat centenarul Revolutiei Franceze (1789) si al Expozitiei Universale, Raymond Lavigne a facut propunerea ca, in 1890, sa fie organizate demonstratii internationale, in memoria victimelor grevei generale din Chicago.

In 1890 au avut loc manifestatii atat in SUA, cat si in principalele tari europene. Astfel, ziua de 1 Mai a devenit Ziua Internationala a Muncii, fiind recunoscuta ca un eveniment anual la Congresul Internationalei a II-a din 1891. De atunci, an de an, in aceasta zi, muncitorii au prilejul sa-si exprime public cererile privitoare la conditii mai bune de munca si la salarii decente.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie