24.01.2022
A murit Thierry Mugler la varsta de 73 de ani

Designerul francez Thierry Mugler a incetat din viata duminica, la varsta de 73 ani.

Moartea creatorului francez care a dominat lumea modei in anii 1980 a fost una naturala, conform anuntului facut de agentul sau, Jean-Baptiste Rougeot.

“Cu imensa tristete va informam despre decesul domnului Manfred Thierry Mugler, survenit duminica, 23 ianuarie 2022”, potrivit unui comunicat publicat pe contul de Facebook oficial al designerului.

Potrivit lui Jean-Baptiste Rougeot, moartea lui Thierry Mugler s-a produs pe neasteptate. Creatorul francez lucra la mai multe proiecte si urma sa anunte noi colaborari la inceputul saptamanii, a spus el.

Nascut la Strasbourg in decembrie 1948, Manfred Thierry Mugler a sosit la Paris la varsta de 20 de ani. In 1973 si-a creat propria marca,Cafe de Paris, iar un an mai tarziu a fondat compania Thierry Mugler, scrie Agerpres.

A murit Louie Anderson la varsta de 68 de ani

Creatiile sale structurate si sofisticate s-au impus rapid. Ele au impus o eleganta sofisticata, o moda ce exacerba formele femeilor: umeri accentuati din captuseala, decolteuri adanci, talie ingusta si solduri pline. Obiect al fantasmelor, femeia Mugler era un ultraj la adresa pudorii, o sirena galactica, un robot cibernetic, un animal fantastic... un inger al iadului in bustiera Harley-Davidson sau o Marilyn intr-o rochie furou din ghipura de cauciuc roz. Taioarele sale poarta, la randul lor, marca sa inconfundabila.

Cu o inclinatie naturala spre regie, Thierry Mugler a organizat prezentari publice spectaculoase ale creatiilor sale. ”Intotdeauna am crezut ca moda nu este suficienta de una singura si ca trebuie sa fie prezentata intr-un mediu muzical si teatral”, spunea adesea Thierry Mugler, fost dansator. “Dansul m-a invatat multe despre postura, organizarea hainelor, importanta umerilor, postura capului, jocul si ritmul picioarelor”, declara creatorul francez.

“Podiumurile de astazi sunt o continuare a ceea ce a inventat Mugler. Colectiile erau pretexte pentru prezentari de moda”, isi amintea Didier Grumbach, fost presedinte director general al companiei Thierry Mugler.

Mugler avea spectacolul in sange: pentru a zecea aniversare a casei sale, in 1984, a organizat prima prezentare publica de moda din Europa, la Zenith, in fata a 6.000 de oameni, ca un concert rock. Biletele au fost vandute cu 178 de franci (27 de euro). Defilarea, sub semnul liturgicului, divinului si misticismului, s-a desfasurat pe un podium de 35 de metri. A controlat, ca de obicei, totul, de la recuzita la coloana sonora.“Masura mea este excesul”, spunea Mugler.

S-a lansat, de asemenea, si in lumea parfumerie, celebrul sau parfum “Angel” bucurandu-se de un mare succes. Lansat in 1992, in colaborare cu Clarins,“Angel” a concurat pentru primul loc in vanzari miticul No5 al Casei Chanel.

In 2013 a creat spectacole muzicale la Paris si Berlin. Cu “Mugler Follies” a intentionat sa zguduie arta spectacolelor de revista folosind transformisti si creaturi ambigue intr-un uluitor “omagiu adus tuturor frumusetilor”.

Dupa ce a parasit lumea modei, Thierry Mugler a impins arta metamorfozei pana in punctul in care a devenit de nerecunoscut, atat la corp cat si la fata, recurgand la un culturism intensiv si la operatii estetice. In plus, a inceput sa practice meditatia si yoga.

“Cea dintai urgenta a fost sa imi revendic corpul, epuizat de anii mei de dans si de croitorie, ca o renastere, un mod de a sterge trecutul”, explica el, asumand o “noua casa pentru trup” si cerand sa fie numit Manfred T. Mugler.

In septembrie i-a fost dedicata o expozitie la Muzeul de Arte Decorative din Paris cu titlul “Thierry Mugler, Couturissime”, un proiect al Muzeului de Arte Frumoase din Montreal.

Articole din aceeasi categorie