30.12.2022
A murit creatoarea Vivienne Westwood, preferata Printesei Eugenie si a lui Gwen Stefani

Doliu in lumea modei! S-a stins din viata "the Punk Lady", care a a devenit celebra dupa ce i-a imbracat pe membrii formatiei Sex Pistols.

Pe 29 decembrie 2022, in ziua in care lumea fotbalului l-a pierdut pe marele Pele, lumea modei a pierdut-o pe marea Vivienne Westwood, creatoarea de moda care s-a opus trendurilor si conformismului, militand pentru pace si salvarea mediului inconjurator.

"Vivienne Westwood a murit in pace si inconjurata de familia ei, in Clapham, in sudul Londrei. Lumea are nevoie de oameni ca Vivienne pentru a face o schimbare in bine", au postat reprezentantii casa sale de moda pe Twitter.

Veterana excentrica a modei britanice, mama a curentului punk si cea care a adus stilul britanic la rang de dress-code, Vivienne Westwood a tradus nonconformimsul intr-un mod de viata, dar si intr-o atitudine fata de lume. 

"Telul meu este sa-i fac pe saraci sa arate bogati, iar pe bogati sa arate saraci“, spunea ea, considerand ca oamenii au devenit sclavii consumerismului si ca au ajuns sa cumpere mai multe haine decat au nevoie. „Le-am spus oamenilor sa cumpere mai putin si sa fie mai atenti in alegerile lor. I-am sfatuit sa nu isi cumpere nimic de imbracat timp de sase luni. Cred ca este bine si pentru bugetul personal, dar si pentru mediul inconjurator, plus ca asa dau valoare hainelor, nu le iau doar ca sa le arunce mai tarziu“, spunea ea cu o usoara mustrare, fiind mai deranjata de look-ul anost al acestora, in general, decat de sumele care se vehiculeaza in industria modei. „Eram in autobuz acum cateva zile si ma uitam la lumea din jurul meu. Nu era nici macar o persoana care sa se faca remarcata! Tinerii nu s-au imbracat niciodata mai prost. Toti arata la fel, iar singurele persoane care ies in evidenta sunt femeile de varsta mea. Daca ma uit in urma, pot spune ca oamenii se imbracau mult mai bine inainte. Daca ai fi vazut-o pe Regina Elisabeta, ai fi spus ca vine de pe o alta planeta. Era atat de atragatoare, datorita atitudinii si hainelor pe care le purta“, isi justifica ea revolta.

Si asta in ciuda faptului ca, ani buni, ea n-a putut suferi capetele incoronate: „Cand eram in perioada punk, eram interesata de drepturile omului, de aceea am devenit impotriva Casei Regale, pentru ca vedeam in Regina un simbol al ipocriziei“. Ulterior, si-a schimbat considerabil opinia fata de institutia regala a Angliei, mai ales de cand Charles a innobilat-o, in 2006. Ba mai mult, Westwood a creat o colectie speciala inspirata de rochiile purtate in trecut de suverana britanica, iar Printesa Eugenie si actuala Regina Consoarta Camilla i-au devenit cliente fidele.

Westwood ducea o viata de mica burgheza intre peretii palatului sau din Clapham, de la sud de Londra, un ansamblu arhitectonic datand din 1703 si realizat in stilul Queen Anne, care a apartinut candva mamei celebrului navigator James Cook, descoperitorul Australiei. 

Copilarie modesta

In tinerete, insa, nici prin gand nu i-ar fi trecut ca ar fi putut ajunge sa traiasca intr-o astfel de opulenta, desi a fost mereu fascinata de gradinile unor astfel de cuiburi de nobili, ajungand sa aiba propriul colt de rai, de care se ocupa cu atata dedicare impreuna cu mult mai tanarul sau partener de viata, Andreas Kronthaler. „Am fost un copil bun si o mare cititoare. Ce-mi aduc aminte este ca celorlalti copii nu le pasa de cei aflati in suferinta. Mie mereu mi-a pasat“, spunea Westwood, amintindu-si de propriile-i origini modeste, cand copilarea intr-un satuc din comitatul Derbyshire.

Fiica unui bacan si al unei tesatoare in fabrica, Gordon Swire si Dora Bell, casatoriti la doua saptamani de la inceperea celui de-al doilea Razboi Mondial, si-a trait primii ani intr-o teama constanta de bombardamente si faliment. Intrata la scoala, Viv si-a promis ca va face tot posibilul sa-si depaseasca conditia si sa nu mai ajunga niciodata in pragul saraciei. Ca eleva, ii placea mult sa citeasca si sa aiba informatii din cat mai multe domenii, dar n-a fost preferata profesorilor, care se uitau chioras la ea cand sosea ciudat imbracata, fiind vesnic tinta ironiilor dascalilor si a colegilor sai, deopotriva.

Punk Lady

A experimentat tot ce se putea in moda, de la materiale noi, la taieturi asimetrice, combinatii inedite, piese vestimentare realizate din fete de masa, bucati de hartie prinse de haine afisind mesaje eco si prezentari de moda tinute in hale de carne ori cu rromi defiland pe catwalk. La fel, si in viata, n-a tinut cont de rigori si de canoane, dar se declara a fi o femeie fericita alaturi de cel de-al treilea ei sot, Andreas Kronthaler, un fost student de-ai sai, care a impresionat-o cu schitele sale. Cand s-au casatorit in secret, in 1992, mireasa trecuse binisor de mijlocul vietii – avea 52 de ani, iar mirele era un june de numai 27 de ani. Dar dupa 20 de ani de casnicie, Westwood a demonstrat lumii ca se poate trai si in afara regulilor.

Vivienne Westwood a murit   Instagram (3) jpg


In ciuda spiritului ei rebel, „bunicuta roscata“, cum o alints presa britanica, a fost o adevarata femeie de afaceri. Cele patru linii pe care le-a creat (Gold si Red Label, Anglomania si linia pentru barbati), precum si o serie de accesorii si parfumuri se vand peste tot in lume. Iar in lumea modei era cunoscuta drept Punk Lady, o nesecata sursa de inspiratie pentru multi designeri si o „Chic Savage“, ca singura femeie din grupul celor mai buni sase designeri ai lumii nominalizati de John Fairchild, editor la „Women's Wear Daily“.

Ce nu stiai despre Vivienne Westwood

Clienti celebri: primii au fost rockerii de la The Sex Pistols, dar stilul Westwood a fost insusit si de Marylin Manson, Printesa Eugenie, Regina Consoarta Camilla si cantareata Gwen Stefani. Aceasta din urma a mentionat numele creatoarei in albumul ei din 2004, „Love.Angel.Music.Baby“, in melodiile „Rich Girl“ si „Harajuku Girls“. Stefani a declarat ca Westwood este designerul ei favorit si ca isi cumpara toate hainele create de ea, pana cand ramane fara bani.

A starnit rumoare. Celebra creatoare de moda a refuzat in avans o eventuala cerere a casei regale britanice de a crea rochia de mireasa pentru sotiaa Printului William, considerand ca stilul vestimentar abordat de Kate Middleton este batranicios.

Eco. Renumita pentru pasiunea cu care sprijinea de multi ani diverse initiative ecologiste, Vivienne i-a acuzat pe politicienii britanici ca nu actioneaza suficient de repede pentru a combate fenomenul de incalzire globala si a donat milioane de dolari unei fundatii ecologiste pentru oprirea defrisarilor din padurile tropicale sud-americane.

267513050 10160471025096015 4204061945655291750 n jpg


Prietenie neasteptata. Vivienne Westwood a cunoscut-o pe Pamela Anderson in toamna anului 2008, la prezentarea colectiei Red Label, la care Pamela a purtat o rochie, scurta aurie, creata de Westwood. Creatoarea de moda a fost uimita cat de bine ii vine rochia si i-a propus Pamelei sa devina imaginea colectiei sale din 2009. Intalnirea lor a prefigurat si o amicitie incredibila: "Ne trimitem una alteia carti, de pilda «The Gods Will Have Blood», de Anatole France, «Drumul» de Cormac McCarthy, dar si o carte despre senatorul Edward Kennedy. Pamela este inteligenta, este o persoana cu care pot discuta. Nu e nevoie sa ii desenez o harta. Intelege“, a precizat Westwood.

Moda pentru catei. 1,5 milioane de lire sterline a investit Westwood numai in diamante si safire, nestematele care au impodobit colectia de toamna-iarna pentru patrupede. Cat costa o astfel de creatie? Ei bine, tinuta canina batuta in pietre scumpe de dimensiuni mici costa 2.500 de lire.

Articole din aceeasi categorie